Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό «εχθρό» της προσέλκυσης επενδύσεων και κλινικών μελετών, όπως τόνισε από το βήμα του 4ου Clinical Research Conference, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Σπ. Φιλιώτης.
«Η πρόθεση των εταιριών να δεσμεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις «μπλοκάρεται» από την άτακτη και καθυστερημένη ροή εγκρίσεων και πληρωμών από τους φορείς του δημοσίου», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Φιλιώτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου και του συντονισμού.
«Σε αυτές τις πιεστικές συνθήκες, όπου η χώρα πρέπει να αλλάξει πάρα πολλά όχι απλώς σε λίγο χρόνο αλλά πλέον με στενές και αυστηρές προθεσμίες, μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ αποτελεσματικά την Πολιτεία», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιώτη, η κλινική έρευνα «αποτελεί τεκμηριωμένα, βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου ως μια από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την Υγεία, όσο και για την πραγματική οικονομία της χώρας».
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία κατανοεί πλέον ότι είναι πολύ μεγάλη απώλεια δυναμικής, – σχεδόν παράλογη στάση- , να μην επωφελείται η χώρα από την ποιότητα του επιστημονικού της δυναμικού», προσέθεσε, σημειώνοντας πως είναι η πιο δύσκολη από τις προδιαγραφές για να ενταχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς της «προτιμώμενης χώρας» για τις μελέτες.
«Και η Ελλάδα ενώ την πληροί, την ακυρώνει με την γραφειοκρατία, την έλλειψη φορολογικών κινήτρων και το εν γένει αποθαρρυντικό περιβάλλον για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Φιλιώτης.
Κατά τον αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, ικανές για να αξιοποιήσει η χώρα τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν.
Είναι ενδεικτικό ότι η επένδυση στον τομέα αυτό αγγίζει μόνο τα 100 εκατ. € ετησίως, όταν η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περίπου 35 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή μάλιστα που στο Βέλγιο τον προηγούμενο χρόνο επενδύθηκαν σε έρευνα 2 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του ΣΦΕΕ
Τα βασικά βήματα για τον τριπλασιασμό των κλινικών μελετών έως το 2017 έχει περιγράψει ο ΣΦΕΕ.
Η έμφαση δίνεται σε:
• στη δημιουργία δομής συντονισμού Κλινικής Έρευνας στο Υπουργείο Υγείας
• στην επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και
• στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.