Το αισιόδοξο μήνυμα ότι 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά στέλνεται από τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια Φλόγα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.
Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια.Ειδικότερα, δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Μπορεί στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας να μην υπάρχει πρόληψη αλλά, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.
Μέσα από την μάχη τους τα παιδιά γίνονται πιο ανθεκτικά καθώς έχουν να διαχειριστούν μαζί με τις οικογένειές τους προβλήματα και δυσκολίες αλλά και τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία. «Η αγωνία μας να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και η ανάγκη μας για πρόσβαση σε θεραπείες αντίστοιχες με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οδήγησε στην ίδρυση και τη συνέχιση του έργου της Φλόγας για 42 ολόκληρα χρόνια» τονίζεται στην ανακοίνωση της Φλόγας. Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP). Φέτος, έμφαση δίνεται στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλον τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, η ανισότητα είναι έκδηλη αφού στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία.
Ο καρκίνος σε αριθμούς:
- Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό των παιδιών που γίνονται καλά είναι μόλις 20%.
- Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 ετών
- Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά.
- Κάθε ημέρα στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι.
- Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Comments (0)