Σε μια σειρά από συσκέψεις με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμμετείχε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ. Ο διάλογος για τα διαρθρωτικά μέτρα θα συνεχιστεί. Επιδίωξη είναι να προκύψουν τελικές αποφάσεις και να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε ψήφιση στο τέλος Ιουνίου.
Αρχικά, σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια και τα κριτήρια των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων. Το Συντονιστικό Όργανο αποδίδει σε «ατόπημα» της διοίκησης του οργανισμού να καλέσει στο τραπέζι του διαλόγου όχι μόνο τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο των γιατρών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών όπως είναι οι ΠΙΣ, ΣΕΚ, Συντονιστικό Όργανο, αλλά επιλεκτικά κάποιους εκπρόσωπους αλυσίδων πολυϊατρείων. Το Συντονιστικό όργανο τονίζει ότι «δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, εκφραζόμενοι με απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο και ύφος έναντι των λοιπών παρόχων υγείας που κατά την άποψη τους δεν διαθέτουν ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας». Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου γίνεται λόγος για προσβλητικά επιχειρήματα για την υπόσταση του επιστήμονα και του Ιατρικού επαγγέλματος, σχολιάζοντας ότι «το νυστέρι κάνει τον χειρουργό ή ο χειρουργός το νυστέρι;».
Υπόμνημα θα στείλει το Συντονιστικό Όργανο στον οργανισμό για τα προβληματικά σημεία της πρότασης του ΕΟΠΥΥ. Στην συγγραφή του υπομνήματος θα συμβάλλουν η Επιστημονική Ακτινολογική Εταιρεία, η ΕταιρείαςΑκτινοφυσικών και της ΕΕΑΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς.
Ωστόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου, μετά την αποστολή του υπομνήματος τόνισε ότι δεν θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση επ΄αυτών. Οι φορείς της ΠΦΥ διαμαρτύρονται ότι «υπάρχει η σχετική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, περί μη αιφνιδιασμού μας στο ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων».
Επιτακτικά ζητά το Συντονιστικό Όργανο να συζητηθούν τα κριτήρια και να του γνωστοποιηθούν οι επιστημονικοί φορείς που συμβουλεύτηκε ο ΕΟΠΥΥ για την έκδοση αυτών των κριτηρίων. Το Συντονιστικό όργανο υποστηρίζει ότι από τη παρουσίαση που τους έγινε αντιλαμβάνονται ότι «πρόκειται για μία επιλεκτική συρραφή πληροφοριών από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στοιχειοθετούσαν ένα προαποφασισμένο συμπέρασμα».
Η συζήτηση με τον υπουργό
Σε σύσκεψη με τον κ.Πλεύρη, παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥΘ. Καρποδίνη και άλλων εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις για τον προϋπολογισμό το 2022. Μέχρι την ίδια ημερομηνία αναμένονται στοιχεία για την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων ακόμα και εντός του 2022, αλλά σίγουρα εντός του 2023, την εφαρμογή της ρήτρας συνυπευθυνότητας του κράτους για το 2023 και τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού claw back για το ίδιο έτος.
Σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση θα εφαρμοστούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξετάσεων με στόχο τον μηδενισμό του claw back εντός της επόμενης τριετίας.
Από πλευράς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί το one-time password και να υπάρχει επιβεβαίωση της φυσικής παρουσίας των ασθενών που εκτελούν τις εξετάσεις των άυλων παραπεμπτικών.
Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του κωδικού για το 2022 εξαιτίας της μετακίνησης υπηρεσιών Π.Φ.Υ. από τις δημόσιες προς τις ιδιωτικές δομές.
Επίσης προβλέπεται να είναι έτοιμη η εισήγηση του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των post-COVID περιστατικών από το ΚΕΣΥ. Στόχος είναι αποζημιώνονται ξεχωριστά οι δαπάνες. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ