Άκυρη έκρινε το Συμβούλιο ητς Επικρατείας (ΣτΕ) την απόφαση επιβολής ελάχιστου ορίου στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, θέτοντας και ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αίτημα την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων του Μάκη Βορίδη και του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, με τις οποίες ορίζονταν ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, των οποίων οι δραστικές ουσίες δεν βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, δηλαδή γενόσημα και off patent σκευάσματα. Ειδικότερα, επιβάλλονταν συγκεκριμένα όρια δαπάνης φαρμάκων, που θα μπορούσε να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός ανά ασφαλισμένο, μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητά και την περιοχή.
Βέβαια, στο πλαίσιο εκδίκασης των αιτήσεων, η εφαρμογή των αποφάσεων είχαν παγώσει, προσωρινά, από τον Ιούνιο 2014 και ακολούθησε δεύτερο “πάγωμα¨τον Αύγουστο του ίδιου έτους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.
Έτσι, με τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ (υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016) ακυρώνεται η υπουργική απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι για την επιβολή του μέτρου απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα και όχι ΥΑ. Παράλληλα, κρίθηκε ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ