Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τις μεγάλες ελλείψεις 100 φαρμακευτικών σκευασμάτων στην περιοχή του. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά τώρα έχει φθάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο, όπως εξηγεί στο Virus, ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονικής, Αργύρης Αργυρόπουλος.
Την υπουργική παρέμβαση καθώς και αυτή του ΕΟΦ ζητά ο σύλλογος για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο μεγάλου προβλήματος.
Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα όλων των παθήσεων και συγκεκριμένα για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιδεινώνεται και οι φαρμακοποιοί προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, «δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί», όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΘ.
Μερικές φορές ο αγώνας είναι ατελέσφορος καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να εντοπιστεί το αναγκαίο φάρμακο διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα, ενώ οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να αναζητήσουν τα αναγκαία για τους ασθενείς όχι μόνο εντός πόλης, αλλά και σε άλλους νομούς. Σημειώνεται ότι πολλά από αυτά είναι αναντικατάστατα και η έλλειψή τους δυσκολεύει πολύ τη συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών.
Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ΦΣΘ. Στο κάδρο τοποθετεί ο κ. Αργυρόπουλος τους χρονδρέμπορους και συγκεκριμένα τις φαρμακαποθήκες που διοχετεύουν την αγορά και εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό. Επ’αυτού διευκρινίζει ο Γ.Γ. του ΦΣΘ ότι το δέυτερο σκέλος της δραστηριότητάς τους είναι πιο επωφελές για αυτούς, καθώς εκεί κοστίζουν πολύ πιο ακριβά, διπλές και πολλές φορές τριπλές τιμές. Η δραστηριότητα είναι νόμιμη και μη μεπτή, όπως σχολιάζει ο ίδιος.
Ο ΦΣΘ έχει επισημάνει με επιστολές και άλλα μέσα το ζήτημα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο ΕΟΦ έχει αργά αντανακλαστικά και μειωμένη επαφή με την αγορά των φαρμακείων» σημειώνει ο κ. Αργυρόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι ο οργανισμός στέκεται στις διαβεβαιώσεις των φαρμακαποθηκών ότι έχουν δώσει επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην αγορά, αλλά αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.
Εκφράζοντας το παράπονο ότι τόσο με την απελθούσα διοίκηση του ΕΟΦ όσο και του Υπουργείου Υγείας δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα, ο Γενικός Γραμματέας ευελπιστεί ότι οι νυν ηγεσίες θα φροντίσουν να εφαρμόσει ο ΕΟΦ την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έξι μηνών. Ο σύλλογος επιμένει στην μακρόχρονη εφαρμογή του μέτρου ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος κατά τα οποία οι χρονδρέμποροι κρατούσαν τα φάρμακα στις αποθήκες για να τα πουλήσουν ακριβότερα στο εξωτερικό μετά την άρση του προσωρινού μέτρου .
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ