Σημαντικό εργαλείο στην ενδυνάμωση του ατόμου με ψυχικά νοσήματα συνιστά η φυσικοθεραπεία, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή την Ημερά Μυοσκελετικής Υγείας (30 Σεπτεμβρίου).
Ειδικά σε άτομα, όλων των ηλικιών, με ψυχικά προβλήματα (οξεία και χρόνια) προωθείται η λειτουργική κίνηση, η κινητική ενσυναίσθηση, η σωματική δραστηριότητα εν γένει, μέσω της άσκησης, στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής ομάδας.
Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, άνοια, αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς σε ανήλικους είναι μερικά από τα ψυχικά προβλήματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσω της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας, όπως έχουν πιστοποιήσει τα αποτελέσματα σχετικών μελετών. Ειδικά για τους ηλικιωμένους ανθρώπους με άνοια, η άσκηση και φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας τους.
Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Αντ. Πολίτης, η άνοια αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς στην Ευρώπη οι ασθενείς με άνοια είναι σήμερα 6,4 εκατ., ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 200 χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς ανέρχονται σε 44 εκατ. ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αγγίξει τα 66 εκατ. έως το 203ο και τα 116 εκατ. έως το 2050!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και η άνοια δεν πρέπει να ταυτίζεται με το Alzheimer, το τελευταίο αποτελεί το 80% των περιστατικών άνοιας. Επίσης, η άνοια μπορεί να εμφανιστεί και σε ηλικίες κάτων των 65 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται με την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Συνεπώς, όταν αρχίζουμε να φροντίζουμε την καρδιά μας, φροντίζουμε και τον εγκέφαλο μας. “Άσκηση και μόρφωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων”, σημείωσε.
Ο συντονιστής του επιστημονικού τμήματος του Συλλόγου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών, Στ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι η θεραπευτική άσκηση είναι από τις πιο ελπιδοφόρες στρατηγικές βελτίωσης της γνωστικής λειτουργάις, της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ασθενή, επιβραδύνοντας την πρόοδο της νόσου Alzheimer.
Τα αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας προστατεύουν κατά 38% από τη μείωση της γνωστικής ικανότητας, ενώ η χαμηλού έως μέτριου επιπέδου άσκηση, παρουσιάζει επίσης σημαντικής πρσοτασία κατά 35% έναντι των γνωστικών ελλειμμάτων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Π. Λυμπερίδης, σχεδιάζεται η ίδρυση δημοσίου κέντρου αποκατάστασης στη Λαμία, που θα ενισχυθεί από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ