O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συντάσσεται με το Συντονιστικό των φορέων της Π.Φ.Υ σχετικά με την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων. Περιθώριο χρόνου δίνουν έως τις 15 Απριλίου στο Υπουργείο Υγείας για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα, διαφορετικά θα προβούν σε κινητοποιήσεις.
Στο πλευρό του συντονιστικού οργάνου στέκεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. Το «παρών» στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας συμμετείχε και ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρου Λυμπερίδη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να δοθεί μια περίοδος χάριτος 15 ημερών στο υπουργείο, προκειμένου να ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός της επιτρεπόμενης δαπάνης που αφορά το 2022 και να παρουσιαστούν οι τρόποι αντιμετώπισης του claw-back και τις μεταρρυθμιστικές τομές.
Προειδοποιητικά πυρά εξαπολύουν οι φορείς της Π.Φ.Υ. με αίτημα να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα μείωσης του claw-back , με βασικό στόχο τη κατάργησή του το 2023. Επίσης, οι φορείς ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του claw-back του 2022, μέχρι να ληφθεί η κοινή απόφαση για τις επιτρεπόμενες δαπάνες, καθώς και το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw-back. Εφοσον δεν επιτευχθεί ο στόχος, θα δρομολογηθούν κινητοποιήσεις και από τον Π.Σ.Φ.
Πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης για την είσπραξη από την πλευρά του κράτους αμοιβών από επαγγελματίες υγείας «για τις υπηρεσίες που παρέχουν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κουρεμένες κατά 40-70% ετσιθελικά». Άδικο χαρακτήρισε ο κ. Λυμπερίδης το μέτρο, « το οποίο επιβλήθηκε το 2013 ως έκτακτο μέτρο και αποτέλεσε ένα υποχρεωτικό “χαράτσι” στους φορείς της Π.Φ.Υ.». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σκοπός ήταν «υποτίθεται να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις κουτοπόνηρα και μετά τη λήξη της στενής εποπτείας». Ο ίδιος σχολίασε ότι «Το μέτρο αυτό δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα».
Αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Σ.Φ. είναι ότι άλλοι κλάδοι χαίρουν της κυβερνητικής εύνοιας με έκτακτα μέτρα στήριξης, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ακρίβειας, ενώ την ίδια στιγμή «τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας όχι μόνο δεν στηρίζονται, αλλά συνεχίζεται να υφίσταται ένα – για εμάς – Μνημονιακό Νομοθετικό “ληστρικό” πλαίσιο». Με νόημα ο κ.Λυμπερίδης υπενθυμίζει ότι λόγω πανδημίας τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα πρέπει να διαθέτουν «χώρους τουλάχιστον 70 τ.μ, γεγονός που αυξάνει και όλα τα λειτουργικά τους κόστη ανάλογα».
Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει ο πρόεδρος των φυσικοθεραπευτών, «λόγω claw back και rebate, οι φυσικοθεραπευτές σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, προβλήματα που, όπως προαναφέρεται, εντάθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικότερης ακρίβειας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Χρέος θεωρείται η κυβερνητική στήριξη φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παράπονο εξέφρασε ο κ. Λυμπερίδης ότι «οι πάροχοι υγείας προφανώς δεν αποτελούν για την Κυβέρνηση σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού ή απλά είναι τα εύκολα “θύματα” διαχρονικά για όλες τις Κυβερνήσεις».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ