Υπερ της κεντρικοποίησης της διεξαγωγής διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων αλλά «σε ορισμένα είδη», τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Γεράσιμος Λειβαδάς, μιλώντας στο 6th MedTech, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΙΒ.
Όπως σημείωσε ο κ. Λειβαδάς η δυνατότητα αυτή υπάρχει σε είδη όπως τα ιατρικά γάντια, αλλά όχι σε εξελιγμένα προϊόντα, καθώς υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά ή για κάποια προϊόντα χρειάζεται η δεξιότατα του χειριστή, κάτι που δεν μπορεί να μπει σε ένα κωδικό.
Μάλιστα, σχετικά με τις δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Δήμου Μπαρτσώκα για την άρνηση των προμηθευτών σε ένα σχέδιο κεντρικοποίησης, ο κ. Λειβαδάς αντέταξε το πλάνο του συνδέσμου και προσδιόρισε την ένσταση σχετικά με τις ανησυχίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος στην έλλειψη μητρώου προϊόντων και προμηθευτών. «Εμείς ζητάμε το μητρώο που θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΚΑΠΥ να πλαισιωθεί με τεχνικές προδιαγραφές» ανέφερε ο κ. Λειβαδάς και αποσαφήνισε ότι οι θέσεις του ΣΕΙΒ δεν απέχουν από τις προθέσεις της κυβέρνησης για το κεντρικό σύστημα προμηθειών, αλλά χρειάζονται «εργαλεία».Ο ΣΕΙΒ έχει ζητήσει από τον ΕΟΦ να αναμένει την δημιουργία του ευρωπαϊκού μητρώου προϊόντων για να είναι πιο εξελιγμένο από το παλιό, καθώς συμμετέχουν σε αυτό οι επίσημοι κατασκευαστές.
Μπορεί εδώ και 2 χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόζουν το ενιαίο πλαίσιο σύμφωνα με τον νόμο 4412 για τις προμήθειες, αλλά η Ελλάδα δεν το εφαρμόζει πλήρως, «δεν λύνεται το πρόβλημα με ενιαίο μητρώο ή ένα νόμο» υποστήριξε ο κ. Λειβαδάς, ισχυριζόμενος ότι χρειάζεται πλαίσιο και γνώστες του αντικειμένου από τον ΕΟΦ.
Αναφερόμενος και στο παράδειγμα των νοσοκομείων, ο κ. Λειβαδάς επεσήμανε την ανάγκη για την χάραξη πολιτικής, την επίγνωση των αναγκών για να μην καταφεύγουμε σε ατιμολόγητες προμήθειες χωρίς να εκδίδονται τιμολόγια. Σε αυτές τις περιπτώσεις και οι προμηθευτές πιέζονται γιατί τα υλικά είναι αναγκαία για τα χειρουργεία, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά, περιγράφοντας ότι εκκρεμούν από πέρυσι 30 εκ. ευρώ απλήρωτα από τα νοσοκομεία. Ο νόμος που πέρασε τον προηγούμενο Ιούλιο ανάγκασε να γίνει η τιμολόγηση, αλλά δεν έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον πρόεδρο τυο ΣΕΙΒ. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι από το καλοκαίρι πέρυσι προστέθηκαν άλλα 50 εκ. ευρώ επιπλέον στις ατιμολόγητες προμήθειες. Επιβαρυντικό είναι για τους προμηθευτές το φαινόμενο, κατά τα λεγόμενα του κ. Λειβαδά, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά αυτές ζητούν τιμολόγια, όπως περιέγραψε ο κ. Λειβαδάς, ισχυριζόμενος ότι δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος».
Αναφερόμενος στην επικαιρότητα της πανδημίας και μιλώντας για την εικόνα που έχει γενικότερα σχηματίσει σχετικά με την προμήθεια ΜΑΠ, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ υποστήριξε ότι εξασφαλίστηκαν από το εξωτερικό οι αναγκαίες ποσότητες. «Η τροφοδοτική αλυσίδα δουλεύει» διαβεβαίωσε ο κ. Λειβαδάς.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ