Skip to content

Γαλιατσάτος του Johns Hopkins: Σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Ακτίνα ελπίδας δημιουργούν οι δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, Παναγή Γαλιατσάτου για το τέλος της πανδημίας σε σχεδόν 6 μήνες. Αισιοδοξία αντλείται από τα τελευταία στοιχεία για το νέο στέλεχος Όμικρον.

Η  πανδημία θα φτάσει στο τέλος της σε 6-8 μήνες,  όπως τόνισε ο επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο κ. Γαλιατσάτος έδωσε έμφαση στην ευκολία μετάδοσης  εξηγώντας ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, αλλά στην περίπτωση του νέου στελέχους φαίνεται με πιο ήπια συμπτώματα. Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα περιμένει έρευνες για τα ποσοστά φορέων που θα χρειαστούν νοσηλείες εξαιτίας του νέου στελέχους.

Διαβάστε επίσης:  Ποιες είναι οι θεωρίες δημιουργίας του νέου στελέχους

Στα σχόλια του ο καθηγητής ανέφερε ότι σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται να υπάρχει μετάδοση, αλλά σε άλλα κράτη με μεγαλύτερο πληθυσμό εμβολιασμένων πολιτών δεν επηρεάζει η μετάδοση, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.  «Το εμβόλιο ακόμη βοηθάει»  σημείωσε χαρακτηριστικά. Έναντι των μεταλλάξεων η αντισωματική δύναμη των εμβολίων μπορεί να μειώνεται, αλλά «μπορεί να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο» σημείωσε ο καθηγητής.

Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα,  ο καθηγητής σημείωσε ότι η  βιολογία της covid-19 δεν έχει αλλάξει, μόλις κολλήσεις, χρειάζεσαι  2 εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν θα σε οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση. Ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε ότι εάν αξιοποιήσουμε  αρκετά τα  εμβόλια και  δείχνουμε προσοχή φορώντας μάσκες,  μέχρι αρκετοί να έχουν ανοσία, «ο ιός θα φύγει γιατί ο ιός χρειάζεται εμάς για να ζήσει». Με τα εργαλεία που έχουμε, σε  6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσεις, εφόσον το ποσοστό του εμβολιασμού φθάσει στο 80 % . Μπορεί να είναι ενδημικός, αλλά εξασθενημένος ο ιός και όσοι νοσούν θα το περνούν πιο ήπια σαν γρίπη. Για την αποφυγή νέων μεταλλάξεων που θα ταλαιπωρήσουν την ανθρωπότητα, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

 

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17ος Δεκάλογος για τις Λοιμώξεις- Σεμινάριο του Υγεία

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...