Πώς να αλλάξετε το μωράκι σας με ασφάλεια.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς η οποία μπορεί να μεταδοθεί με ευκολία από άτομο σε άτομο μέσω της εντεροστοματικής οδού, δηλαδή από τα κόπρανα και το σίελο των πασχόντων.
Η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με εμετούς και στη συνέχεια με διάρροιες οι οποίες μπορεί να κρατήσουν έως και 10 ημέρες. Εάν το μωράκι σας παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την αλλαγή της πάνας του, για να μην “κολλήσετε”.
Οι λοιμώξεις από ροτα-ιούς αποτελούν συχνότερη αιτία διάρροιας σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών, οι αδενο-ιοί προκαλούν διάρροια κυρίως σε μικρά παιδιά, αλλά επίσης και σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, ενώ οι νορο-ιοί μολύνουν άτομα όλων των ηλικιών.
Για την προφύλαξη των γονέων και των φροντιστών εν γένει, οι ειδικοί συστήνουν την ακόλουθη διαδικασία:
1. Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστείτε σε σημείο που να μπορείτε να τα φτάσετε προτού φέρετε το παιδί για αλλαγή
2. Αποφύγετε την επαφή με λερωμένα αντικείμενα
3. Αφαιρέστε τη λερωμένη πάνα
4. Καθαρισμός του παιδιού
5. Τοποθετήστε μία καθαρή πάνα και ντύστε το παιδί
Θυμηθείτε να ενημερώσετε σε περίπτωση που αντιληφθείτε δερματικά ή άλλα προβλήματα Πλύνετε τα χέρια του παιδιού
6. Καθαρίστε και απολυμάνετε την επιφάνεια αλλαγής της πάνας
7. Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά!
Οι ιοί της γαστρεντερίτιδας επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες, ακόμα και μικρή ποσότητα αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Κάποιος ασθενής που έχει νοσήσει με γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδώσει τον ιό από τη στιγμή που θα αρχίσει να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις μέρες μετά την ανάρρωσή του.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ