Με την συμβολή Ελλήνων ερευνητών απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας μια «ιδιωτική/ενδοοικογενειακή» γενετική μετάλλαξη που ενδεχομένως συνδέεται ευθέως με την εκδήλωση σχιζοφρένειας και διπολικής συναισθηματικής διαταραχής. Για την ανακάλυψη συνένωσαν τις δυνάμεις τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins USA (Καθ. Δημήτρης Αβραμόπουλος) και την Α’ Ψυχιατρική κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Καθ. Νίκος Στεφανής).
Όπως ανακοινώθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών πρόκειται για σπάνια μετάλλαξη εντός του γονιδίου CASKIN1 (η μετάλλαξη δεν υφίσταται στον γενικό πληθυσμό) η οποία εντοπίστηκε σε μέλη τριών γενεών μιας εκτεταμένης νησιώτικης οικογένειας της χώρας μας με πολλά μέλη πάσχοντα από διαταραχές του ψυχωσικού φάσματος. Η μετάλλαξη προκαλεί αμινοξικη αλλαγή στην ακολουθία της παραγόμενης πρωτεΐνης.
Ειδικότερα, οι ερευνητές απομίνωσαν με whole exome sequencing, την ανάλυση της αλληλουχίας όλων των κωδικών περιοχών του γονιδιώματος υπεύθυνων για την παραγωγή πρωτεϊνών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «η μετάλλαξη ήταν παρούσα σε όλα τα πάσχοντα μέλη της εκτεταμένης οικογένειας και απούσα στην μεγάλη πλειοψηφία των υγειών μελών (μετάλλαξη μεγάλης διεισδυτικότητας)».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το γονίδιο CASKIN1 σχετίζεται με την ανάπτυξη και δικτύωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το γονίδιο ενεργοποιεί πανομοιότυπη δραστηριότητα δέσμευσης πρωτεϊνών. Σημειώνεται ότι προβλέπεται ότι εμπλέκεται στη μεταγωγή σήματος και ότι είναι ενεργός στο κυτταρόπλασμα και στη μεμβράνη
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η εργαστηριακή μεταφορά εμφύτευσης της μετάλλαξης αυτής με την νέα τεχνική CRISPR/Cas9 στο DNA βλαστοκυττάρων, τα οποία ωριμάζουν προς νευρικά κύτταρα, επαλήθεψε πως στα κύτταρα αυτά υφίσταται μεγάλη και εκτενή διαφοροποίηση στην έκφραση πολλών γονιδίων που συνδέονται με την ανάπτυξη και δικτύωση του ΚΝΣ (transcriptomics).
Το γονίδιο CASKIN1 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι συνδέεται άμεσα και λειτουργικά με το γονίδιο NRXN1, σπάνιες παραλλαγές του οποίου γνωρίζουμε πως αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από ψυχωσικές διαταραχές μεχρι και 10 φορές. Ο πολυγονιδιακός χαρακτήρας της σχιζοφρένειας (SCZ) εμπλέκει πολλές παραλλαγές στην ανάπτυξη της νόσου. Έχει αποδειχθεί ότι σπάνιες παραλλαγές υψηλής διεισδυτικότητας συμβάλλουν στον επιπολασμό της νόσου.
Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη:genes
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ