Μεγάλη αλλαγή στον χώρο της ιατρικής αναμένεται να φέρουν οι γενετικοί έλεγχοι που αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, όπως τόνισε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στο 1ο webinar του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας.
«Η Υγεία Ακριβείας και η γενετική πληροφορία μας φέρνουν στο στόχο της μακροβιότητας και στην επίτευξη μεγαλύτερου χρόνου υγιούς ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στην εκδήλωση του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
«Η πληροφορία που είναι καταγεγραμμένη στα 6 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια τα οποία αποτελούν το γονιδίωμα κάθε ατόμου, καθορίζει το 50% των χαρακτηριστικών του, όπως και του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών», εξήγησε μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη φορά στην χώρα μας έρχονται τα προληπτικά γενετικά τεστ PRS από τον όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας. Πρόκειται για τα Polygenic Risk Score, Δείκτης Πολυγονιδιακού Κινδύνουόπως μεταφράζεται στα ελληνικά, τεστ τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εν λόγω τεστ παρουσίασε η Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager, Ασημίνα Χιωνά, στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Όπως εξήγησε η κ. Χιωνά οι συγκεκριμένοι έλεγχοι DNA αξιολογούν το ρίσκο για 7 πολυπαραγοντικές χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχάιμερ.
Χάρη στα γενετικά τεστ «ελέγχουμε γενετικούς πολυμορφισμούς, δηλαδή μικροαλλαγές στο DNA, οι οποίες φαίνεται να έχουν ισχυρή συσχέτιση με την εκδήλωση των συγκεκριμένων νοσημάτων», αποσαφήνισε η Δρ. Χιωνά. Αναλυτικότερα, η βιοχημικός αποσαφήνισε πως «το αποτέλεσμα των PRS είναι ο γενετικός κίνδυνος κάθε ατόμου, σε σύγκριση με το μέσο όρο του πληθυσμού, εκφρασμένο σε ένα σκορ από το 1 ως το 100. Αν το σκορ αυτό συνδυαστεί και με άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, τότε μπορεί να προκύψει και ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης μιας ασθένειας σε βάθος δεκαετίας».
Η ανίχνευση του κινδύνου είναι εφικτή καθώς το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει την τεχνολογία γονοτυπικής ανάλυσης Gene Titan. Μάλιστα, την ίδια τεχνολογία αιχμής που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλων γενετικών βάσεων δεδομένων όπως αυτή του UK Biobank, και με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης του Δείκτη Πολυγονιδιακού Κινδύνου.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ