Να πω την αλήθεια δεν του το ‘χα του Άδωνι. Δεν περίμενα ότι θα συγκρουστεί με τους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους να μην ξεχνάμε ότι επικεφαλείς είναι συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ. Τελικά, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, τα κενά στα νοσοκομεία καλύφθηκαν προσωρινά, αλλά οι πληγές στο ΕΣΥ παραμένουν ανοιχτές.
Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να πει κανείς ότι κερδισμένος βγήκε ο Άδωνις. Αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα ένα χρόνιο πρόβλημα των νοσοκομείων της περιφέρειας – έστω και προσωρινά – και χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής επίταξη των ιατρών. Γιατί και ο Θεός φοβέρα θέλει…
Η επίμαχη ρύθμιση με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική ρύθμιση, πάντως δεν αποσύρθηκε. Γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε στη ρίζα του και είναι πολύ πιθανό να έχουμε τα ίδια σε λίγους μήνες.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα μέτρα και τα κίνητρα που θεσμοθέτησε για τις λεγόμενες άγονες περιοχές, τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους νέους ιατρούς ή άλλους, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες σε μόνιμη βάση. Μένει να αποδειχθεί.
Είναι αλήθεια ότι η τελευταία ρύθμιση, που επιτρέπει στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε κάποιοι ιδιώτες γιατροί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να προσληφθούν στο ΕΣΥ, χωρίς να χάσουν την πελατεία τους.
Δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να έχει τέτοιο αντίκτυπο ώστε να καλυφθούν τα περισσότερα κενά. Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να βρει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους υγειονομικούς. Τα έσοδα από την νέα τεκμαρτή φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών βλέπω να είναι ένα καλό μαξιλάρι…
Γενικότερα, πιστεύω ότι ο Άδωνις κέρδισε και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό: Ερχόμενος σε σύγκρουση με τους ιατρικούς συλλόγους, πρακτικά, έριξε στο κενό τις κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, για την οποία κάθε τόσο κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ιστορία θα γράψει ότι ένας “δεξιός” υπουργός Υγείας τόλμησε να τα βάλει με τους ιδιώτες ιατρούς, που είναι μία ισχυρή ομάδα στις τοπικές κοινωνίες για να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία. Κάτι που δεν τόλμησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνησαν.
Ανοίγω μία παρένθεση εδώ για να σημειώσω ότι από την κόντρα έλαμψε με την απουσία του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοινώσεις για το θέμα, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των υπολοίπων, αλλά δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβαση του κ. Πατούλη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Πατούλης θα αναλάβει κάποιο ρόλο γεφυροποιού το επόμενο διάστημα ή απλά παραμένει στο καβούκι του μετά το κάζο της υποψηφιότητας του στην Περιφέρεια Αττικής.
Φαινομενικά, οι ιατρικοί σύλλογοι βγήκαν χαμένοι. Διαφωνώ πλήρως. Θεωρώ πως χειρίστηκαν το θέμα με επάρκεια και σοβαρότητα, γεγονός που θα κεφαλαιοποιήσουν στη συνέχεια, εφόσον η κυβέρνηση προγραμματίζει νέες, σημαντικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ. Τα εύσημα γι’ αυτό ανήκουν στον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλο και τον γ.γ. Δημ. Βαρνάβα (προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ).
Πιστεύω πως το μεγάλο όφελος για τους ιατρικούς συλλόγους και ειδικά τον ΠΙΣ είναι άλλο: Αναδείχθηκαν ως κεντρικός συνομιλητής μετά από πάρα πολλά χρόνια, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο άλλους φορείς με παραδοσιακό ρόλο, όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Η ουσία για την κόντρα Άδωνι και ιατρών πάντως είναι άλλη: Η κυβέρνηση λέει ότι θα επιφέρει και άλλες αλλαγές στο ΕΣΥ. Θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο, να περάσουν οι νέες ρυθμίσεις με τους φορείς των ιατρών να είναι απέναντι στις αλλαγές. Ο κ. Γεωργιάδης λοιπόν μπορεί να φαίνεται ότι κέρδισε στα σημεία, αλλά οφείλει να ρίξει τους τόνους γιατί τα δύσκολα έρχονται…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ