Άγνωστες παραμένουν, εν πολλοίς, οι δαπάνες στο ΕΣΥ, όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι του 7ου Pharma & Health Conference.
“Ο υπουργός Υγείας σήμερα είναι τυφλός. Δεν ξέρει τι γίνεται στα νοσοκομεία”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσε μετά από 2-3 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη “δεν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπρος”.
“Η τεχνολογία δίνει τα εργαλεία αν υπάρχει διάθεση”, σημείωσε αφήνοντας, στη συνέχεια, σαφείς αιχμές για τους λόγους που δεν προχωρούν σημαντικά μέτρα.
“Για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, πώς θα κλέψουμε αν μπουν;”, διερωτήθηκε και την ίδια ωρα, οι εταιρίες βολεύονται από την υπερσυνταγογράφηση, κατά τον κ. Γεωργιάδη.
“Με τα registries θα είχαμε εικόνα. Για πρώτη φορά έχουμε πάρα πολλά data. Δεν αξιοποιούμε, όμως, ούτε το 10% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”, συμπλήρωσε ο πρώην Υπουργός και εκτίμησε πως στον τομέα της υγείας κρύβεται ένα τεράστιο κομμάτι της χρέους της χώρας, ίσως και το μεγαλύτερο.
“Το κράτος πλήρωνε για να έχουν βασιλική υγεία οι ασθενείς”, υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε πως “στην Ελλάδα οι υπουργοί δεν ψηφίζονται για να εφαρμόσουν τους νόμους, αλλιώς θα ήταν οι πρώτοι που θα έφευγαν”.
“Πίστευα ότι η κρίση θα μας έκανε καλύτερους. Τώρα δεν είμαι σίγουρος. Ίσως η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ να μας έκανε καλό με την έννοια ότι μας αναγκάζει σε βίαιη ωρίμανση”, κατέληξε.
Για ασυμμετρία πληροφόρησης και συναισθηματική ασυμμετρία ασθενή σε σχέση με το γιατρό, έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος ΔΡΑΣΗ, Θ. Σκυλακάκης. “Αυτό σημαίνει ότι χωρίς πολύ ισχυρό σύστημα auditing και υποστήριξης του ασθενή ως αγοραστή, οποιοδήποτε σύστημα θα καταρρεύσει”.
Συμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ αυτού που ισχύει κι αυτού που εφαρμόζεται. “Χρειάζονται μικρές νησίδες επιτυχίας. Χρειάζεται να βάλουμε τον ιδιωτικό τομέα για να ελέγξει το δημόσιο. Η μεταρρύθμιση απαιτεί να υπάρχει και μια αντίληψη του τι συνέβαινε πριν και πώς δεν θα υπάρξει διάλυση του συστήματος αν ξαφνικά εφαρμόσεις όλους τους νόμους”, τονισε.
“Οι πολιτικές που θα μας βγάλουν από εδώ είναι το θέμα”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με το ΠΟΤΑΜΙ. “Υπάρχουν θεσμοί και θεσμικά πλαίσια που δεν αφήνουν αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν να το κάνουν. Τους βρίσκουν, τους τιμωρούν και βάζουν και δεοντολογίες”, ανέφερε.
Κατά τον κ. Μπαργιώτα δεν υπάρχει διοίκηση στα νοσοκομεία. “Τα νοσοκομεία όλου του πλανήτη έχουν στατιστικά στοιχεία για ανάλυση small και big data. Εδώ αυτά είναι άγνωστα”, τόνισε.
“Η ελληνική πολιτική σκηνή είναι συγκρουσιακή. Η αλλαγή που αφορά στον ΕΟΠΥΥ και έχει περάσει μέσω συγκρούσεων, τελικά εφαρμόζεται”, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
“Ελληνικού τύπου συναίνεση μέσω συγκρούσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως λείπει αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία. “Δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπή να συμφωνούμε πού και πού δημοσίως”, σχολίασε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της δημοκρατικής συμπαράταξης και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε βέλη εναντίον της τωρινής ηγεσίας της Αριστοτέλους.
“Ηγούνται δύο υπουργοί ασθένειας και όχι υγείας, που ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά της υγείας”, ανέφερε και προσέθεσε πως η συζήτηση για την Υγεία έχει εγκαταλειφθεί και πρέπει να επιστρέψει.
Συνολικά, η ισοπεδωτική αντιπολίτευση οδήγησε τον Έλληνα πολίτη στην αδυναμία διάκρισης, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
“Ήρθε ο ισοπεδωτής που θα τα έκανε όλα σε μια μέρα και τελικά δεν κάνει τίποτα”, εκτίμησε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ