Skip to content

Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Έως το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Οι προοπτικές ανάπτυξής με επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκων, τις κλινικές μελέτες, το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Υγείας υπογραμμίστηκαν κατά τις τοποθετήσεις του.

Κατά την τοποθέτηση στο πρώτο πάνελ με θέμα «Innovative Technologies for a Sustainable Healthcare System», ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί φιλικός επενδυτικός προορισμός για τις φαρμακοβιομηχανίες και υπενθύμισε το «αναπτυξιακό clawback»  αξιοποιώντας  πόρους συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια και «επενδύσεις που σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1,6 δις».  Όφελος υπήρξε με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων  που θα φέρουν «τεράστια ώθηση στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα και σε ένα βαθμό στις κλινικές μελέτες».  Μάλιστα εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης του χρόνου θα έχουμε σοβαρή παραγωγή φαρμάκου καθώς «μέχρι τον Ιούνιο του 2026, τα εργοστάσια που χτίζονται τώρα στην Τρίπολη θα λειτουργούν».

Κλινικές μελέτες

Για την ενίσχυσή τους εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση και  ιδρύθηκαν αυτόνομα γραφεία κλινικών μελετών σε κάθε νοσοκομείο, όπως επεσήμανε ο  υπουργός. «Στο συμβόλαιο που υπογράφουν τώρα οι νέοι Διοικητές ένα από τα κριτήρια αξιολόγησής τους είναι αν θα καταφέρουν να αυξήσουν την προσέλκυση κλινικών μελετών στα νοσοκομεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Οι κλινικές μελέτες στην χώρα μας καταγράφουν ήδη αύξηση, με τον υπουργό να υπενθυμίζει ότι «θα αρχίσει να λειτουργεί όλο το νέο περιβάλλον από την 1η Ιουνίου» και να εκτιμά ότι  «το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα δούμε μεγάλη διαφορά στις κλινικές μελέτες. Και στη νέα εκδοχή του επενδυτικού clawback που θα έρθει μετά το RRF πάλι από εθνικούς πόρους θα δούμε και θα πάμε σίγουρα το κίνητρο στο μέγιστο χώρο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

 

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Η Ελλάδα στο τέλος του 2025 θα διαθέτει Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας «θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί, θα έχει καταγράψει το σύνολο του πληθυσμού, και τα 11.000.000, οτιδήποτε έχουν κάνει στον τομέα της υγείας τα τελευταία 15 χρόνια, οποιοδήποτε φάρμακο έχουν πάρει, οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση έχουν κάνει, οτιδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάστηκε, σε μια φοβερή ακρίβεια και με ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακό τρόπο, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να τα επεξεργαστεί» υποστήριξε ο υπουργός. Επίσης θα υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία του σχετικού οργανισμού «που θα θέτει τους κανόνες και τον τρόπο όπου οι εταιρείες θα μπορούν ή οι ερευνητές ή τα πανεπιστήμια ή τα ερευνητικά κέντρα να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά, είτε για τις κλινικές τους μελέτες, είτε για οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν. Αυτά όλα θα είναι έτοιμα το 2026».

 

Πρόσβαση στην καινοτομία

Μιλώντας στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II» ο υπουργός  στάθηκε στο κόστος των νέων  θεραπειών υπογραμμίζοντας την ταχύτητα πρόσβασης σε αυτές των ασθενών. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών ήδη έχει δώθε έμφαση  στην εφαρμογή των προγραμμάτων screening  για γρηγορότερη αντιμετώπιση δημιουργώντας «δημοσιονομικό χώρο, για να πληρώσουμε καινοτόμες θεραπείες».

Μέσα από την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φάκελου Ασθενούς  ο υπουργός εκτιμά ακόμη ότι θα ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση με απώτερο σκοπό  να ελεγχθεί και η σπατάλη πόρων. «Ήδη, έχουμε εφαρμόσει τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα και έχουμε βάλει τις διαγνωστικές εξετάσεις να έρχονται στον Ηλεκτρονικό Φάκελο απευθείας ψηφιακά» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος χάρη στην αξιοποίηση και της ΑΙ.

Clawback και το έλλειμα της χρηματοδότησης

O υπουργός ισχυρίστηκε πως «τα λεφτά για τη φαρμακοβιομηχανία δεν είναι ποτέ αρκετά. Όσα και να έχουμε θα χρειάζονται περισσότερα. Πάρα ταύτα, υπάρχει πρόοδος. Για αυτό και το clawback το ’24 πήγε καλύτερα από το ’23, ενώ τα πρώτα νούμερα του ’25 δίνουν αρκετή αισιοδοξία ότι το ’25 θα πάει καλύτερα από το ’24». Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.  Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι  «οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Γεγονός που απέδωσε ο ίδιος στην πολύ πιο εύκολη πρόσβασης στα φάρμακα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αποζημίωση των ανασφάλιστων.

 

Μνημόνιο συνεργασίας

Πρόθυμος  δήλωσε ο υπουργός να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τις πολυεθνικές εταιρείες και την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και  τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου. Στοχεύοντας σε όρους αποδεκτούς από όλους ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «μέσα στο ’25 θα υπογραφεί τελικά ένα μνημόνιο, το οποίο θα έχει αμοιβαίους συμβιβασμούς, όπως έχουν πάντα οι συμφωνίες μεταξύ των λογικών ανθρώπων».

Άδωνις ΓεωργιάδηςΕθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος ΥγείαςΕπενδύσειςκλινικές μελέτες

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...