Εδώ και μία δεκαετία, η κοπή της πίτας του Συνδέσμου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι μία από τα ίδια: Οι εταιρείες διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο clawback και ο υπουργός Υγείας υπόσχεται ότι θα το μειώσει, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Φέτος, για πρώτη φορά φαίνεται φως στο τούνελ, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί για αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα περίπου κατά 370 εκατ. ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, δεν αρκεί η αύξηση του προϋπολογισμού, καθώς αν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, η αύξηση θα εξανεμιστεί μέσα σε λίγους μήνες. Εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει (πλαφόν στους γιατρούς, πρωτόκολλα συνταγογράφησης και προώθηση γενοσήμων).
“Εγώ δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι θα λάβω σκληρά μέτρα, ακόμη και αν χάσω ψήφους για το έχω αποδείξει και στο παρελθόν”, δήλωσε. Ειδικά, για τα γενόσημα ανέφερε ότι “ως χώρα είμαστε κάτω από 25%, ενώ άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία είναι πάνω από 40%”. Για να αυξηθεί όμως η διείσδυση των γενοσήμων χρειάζεται “όλοι να κινούμαστε στον ίδιο ρυθμό, Πολιτεία, εταιρείες, γιατροί και φαρμακοποιοί”, είπε με νόημα.
Ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, ώστε να δημιουργήσουμε χώρο για να χρηματοδοτήσουμε τα νέα, καινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για να καλύψουμε τα νέα φάρμακα, που αναπτύσσονται από τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως σύντομα θα προχωρήσουν δύο σημαντικά μέτρα: Πρώτον, η αύξηση της τιμής των φαρμάκων κάτω από 10 ευρώ, ώστε να ανακοπεί η απόσυρση φθηνών φαρμάκων και υποκατάσταση τους από άλλα ακριβότερα. Και δεύτερον, θα υπάρξουν σκευάσματα, τα οποία θα τεθούν εκτός λίστας και θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Μείζον πρόβλημα χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη νοσοκομειακή, φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός για το οποίο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε clawback στην περίπτωση αυτή. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η δαπάνη έχει εκτοξευτεί από 600 εκατ. ευρώ το 2013 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2023.
Πάντως, δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης στα νοσοκομεία. Το μόνο που είπε είναι ότι οι δαπάνες για φάρμακα θα είναι βασικό στοιχείο στα συμβόλαια αποδοτικότητας, που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ