Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι κορυφαία προτεραιότητα διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου -Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου και τόνισε τη σημασία της υλοποίησης του μητρώου ασθενών, των προληπτικών προγραμμάτων, της συνεργασίας με τους γιατρούς και της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Στην καινοτομία της επιστήμης που χαρίζει ζωή στους ογκολογικούς ασθενείς στάθηκε αρχικά ο υπουργός, σχολιάζοντας ότι «οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο». Τη συμβολή για την εξασφάλιση πόρων της Ένωσης των Ογκολόγων, τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας πως η ένωση έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η χρήση αυτών των νέων φαρμάκων θα γίνεται με υπεύθυνο τρόπο. «Διότι όταν ένας ασθενής που παίρνει ένα φάρμακο που δεν το χρειάζεται, δεν είναι καλό για τον ασθενή είναι κακό» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού εξαιτίας αλόγιστης χρήσης καινοτόμων φαρμάκων και η αποφυγή από τις ς μεγάλες εταιρίες να δίνουν τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα θέτοντας εμπόδια στους ασθενείς «είναι αποτυχία δική μας, 100% δική μας. Εμάς, η δική μας ευθύνη είναι όταν κάποιος ασθενής πραγματικά χρειάζεται ένα φάρμακο για να του σώσουμε τη ζωή να είμαστε σε θέση να το παρέχουμε» σχολίασε ο υπουργός. Χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του φαρμάκου Relyvrio για τη νευρομυοπάθεια, το οποίο συνταγραφόταν «ασταμάτητα και σωρηδόν», όπως στηλίτευσε ο ίδιος με αποτέλεσμα «πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ». Ο υπουργός τόνισε πως « μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ» χωρίς να έχει έγκριση από τον ΕΜΑ. Ευθύνη επέρριψε στους γιατρούς υποστηρίζοντας πως πρέπει να θεσπιστούν πολύ αυστηροί κανόνες για αυτά τα φάρμακα. Ο υπουργός προειδοποίησε πως «εάν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη».
Αφού σχολίασε την καθυστέρηση υλοποίησής του εδώ και μια δεκαετία, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υιοθετηθούν τα κίνητρα που ζητά η Ογκολογική εταιρεία με στόχο τη λειτουργεία του μητρώου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως «τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας». Την συμβολή των γιατρών στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο πρόταξε ο υπουργός υποστηρίζοντας μεταξύ άλων ότι «χρειάζεται πολλά συναρμόδια Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας θα έχει προφανώς την ηγεσία και έχει το ενδιαφέρον να γίνει, αλλά αυτά που χρειάζεται να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο αφορούν θέματα φορολογικά, αφορούν θέματα άλλου τύπου, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν».
Παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου, ο υπουργός ανέφερε «δεσμεύομαι ότι η θητεία μου θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο. Είναι κάτι που το θεωρώ απολύτως απαραίτητο και το ξέρετε ότι όταν λέω κάτι, το εννοώ».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στο Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διασφαλίζοντας πόρους για «screening όλου του πληθυσμού και για τον καρκίνο του μαστού με το Πρόγραμμα Φώφης Γεννηματά» και με το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι στους στόχους του είναι να ενταχθεί ο καρκίνος του προστάτη.
«Στην πραγματικότητα οι πρωταγωνιστές σε αυτή τη μάχη είναι οι γιατροί, αυτοί θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε και πως κι εμείς θα πρέπει να βρίσκουμε τους τρόπους για να μπορεί αυτό να υλοποιείται» σημείωσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του τη σημασία της συνεργασίας. Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα ογκολογικά συμβούλια θα ενεργοποιηθούν, τονίζοντας ακόμη την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτόκολλων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ