Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τα κίνητρα που θα δοθούν σε ιατρούς για τις άγονες περιοχές, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Επιπλέον 7.200 ευρώ θα λαμβάνει κάθε χρόνο ο ιατρός στον μισθό του και θα εξασφαλίζεται δωρεάν κατοικία.
Οι προκηρύξεις για τις άγονες περιοχές δρομολογούνται άμεσα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση». Συγκεκριμένα ο υπουργός ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές. «Με τα κίνητρα αυτά, ένας γιατρός που πηγαίνει σε μια άγονη περιοχή -στην οποία έχουμε κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις και είναι άγονες-, θα λαμβάνει το χρόνο 7.200 ευρώ επιπλέον στο μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον δήμο και άλλα. Πιστεύω ότι με τα νέα κίνητρα που θεσπίσαμε, θα κάνουμε αμέσως προκηρύξεις. Παραδείγματος χάρη στην Κω, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις θέσεις παθολόγων και πιστεύω θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Παραδεχόμενος ότι οι υγειονομικοί στην χώρα μας «υποαμείβονται» , ο υπουργός ανέφερε ότι «Το σύστημα μένει όρθιο και χάρη στο μεγάλο πατριωτισμό και επαγγελματισμό των γιατρών, και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτό, και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Το έλλειμα ανθρώπινου δυναμικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα».
Σχετικά με την απουσία ιατρού στο περιστατικό με την τουρίστρια στην Ανάβρα ο υπουργός σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα το περιστατικό έγινε Κυριακή. Από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν προβλέπεται γιατρός σε Περιφερειακό ιατρείο το Σαββατοκύριακο. Την περιοχή την καλύπτει το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Άρα, εκείνη την ημέρα δεν έγινε κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει συνήθως». Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως το ΕΣΥ λειτούργησε αφού «η νοσηλεύτρια από το περιφερειακό ιατρείο πήγε με όλο τον εξοπλισμό για να κάνει ΚΑΡΠΑ στα τρία λεπτά. Δυστυχώς, η κυρία είχε πάθει μια πολύ βαριά ανακοπή. Το ασθενοφόρο έφτασε από τον Δομοκό σε 20 λεπτά. Δεν μπορούσε να σωθεί. Εάν στην κοινή γνώμη μένει η εικόνα ότι πέθανε μία τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε γιατρός, αυτό είναι ψέμα. Δεν πέθανε για αυτό. Αυτό βλάπτει το ΕΣΥ, βλάπτει και την Ελλάδα» σχολίασε ο κ.. Γεωργιάδης.
Ακόμη, απαράδεκτη χαρακτήρισε την αναμονή σ’ ένα νοσοκομείο 10 ώρες. Επιδίωξη του Υπουργείου είναι να μειωθεί περισσότερο στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αναμονή.
Όσο για την μετακίνηση από την Πρέβεζα εγκυμονούσας που γέννησε πρόωρα προς την Λάρισα αλλά η γέννα έγινε στο Νοσοκομείο Τρικάλων ο υπουργός υποστήριξε πως «καμία χώρα δεν έχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε κάθε πόλη». Αντίθετα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η εγκυμονούσα μεταφέρθηκε «συνοδεία όχι της αγροτικής γιατρού όπως γράφτηκε, αλλά εξειδικευμένης γυναικολόγου μαιευτήρα η οποία είχε μαζί της όλο τον τεχνικό εξοπλισμό και φαρμακευτική αγωγή, την παρακολουθούσε ανά δευτερόλεπτο με τα μηχανήματα που βλέπουν και τον καρδιακό χτύπο του μωρού και τα πάντα όλα». Με ιδιωτικό ασθενοφόρο η εγκυμονούσα, σύμφωνα με τον υπουργό «θα έπρεπε να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ».
Σχετικά με την παιδίατρο που έπαθε εγκεφαλικό στη Σάμο, ο υπουργός τόνισε ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά της σε 15 ημέρες. Η περιπέτειά της υγείας της δεν οφείλετε στις πολλές εφημερίες , σύμφωνα με τον υπουργό γιατί στις περισσότερες. Για την πίεση που της είχε ασκηθεί ζήτησε και έλαβε, όπως ανέφερε την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου. Όσο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία εκτιμάται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα δοθεί η τελική έγκριση για να αρχίσουν, εφόσον εγκριθούν.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ