Μέτρα για την μείωση της αναμονής στα επείγοντα αλλά και τη νομοτεχνική βελτίωση για το δικαίωμα ειδικευόμενων και επικουρικών ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν έργο ανακοίνωσε ο υπουργός.
Στην μείωση της καθυστέρησης στα επείγοντα με την αντιμετώπιση της έλλειψης τραυματιοφορέων στοχεύει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 . Με την επαρκή στελέχωση των ταυματοφορέων εκτιμάται ότι η αναμονή θα μειωθεί 40%. «Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα» σημείωσε ο υπουργός εκτιμώντας ότι η προσπάθεια θα καρποφορήσει μέσα στο 2024.
Δυνατότητα θα έχουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με τον υπουργό. Με όραμα ένα ΕΣΥ που θα έχει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, η δυνατότητα ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, με νέα νομοτεχνική βελτίωση θα περιλαμβάνει επικουρικούς και ειδικευόμενους. Η νομοθετική εξουσιοδότηση θα δοθεί σε ειδικευόμενους και επικουρικούς χωρίς να δημιουργούνται γιατροί δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία.
Διάταξη έρχεται το επόμενο διάστημα που θα επιτρέπει στους ακτινολόγους στο ΕΣΥ να κάνουν διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως, όπως εξήγησε ο υπουργός « θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά. Η δυνατότητα διάγνωσης εξ’ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο θα επιταχύνει τη διαδικασία για πολύ πι γρήγορα αποτελέσματα. «Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας ότι και στο ΕΣΥ Ο ακτινολόγος θα βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική.
Με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και οι ξένες εταιρείες να παραμείνουν στην Ελλάδα χωρίς να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων αλλά και να εισάγονται καινοτόμα φάρμακα ο υπουργός εξήγησε ότι έδωσε ένφαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. «Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται» σχολίασε ο υπουργός θυμίζοντας τις ελλείψεις φαρμάκων. Παρά την προσπάθεια εφαρμογής των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων από το 2014 δεν έτυχαν ορθής προσπάθειας . «Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε επί δεύτερης θητείας μου τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Και ψηφίσαμε ειδικό νόμο όπου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό» σημείωσε ο υπουργός.
Ο υπουργός εξήγησε ότι με τους μνημονιακούς νόμους προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης «βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Από το 2012, τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκρισης όλη την Ευρώπη. Όπως υποστήριξε ο υπουργός μία σειρά παλαιών φαρμάκων «έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος». Ωστόσο είναι προτιμότερο ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του «να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα». όπως επεσήμανε ο υπουργός το αντίστοιχο καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ και αντί για 5 ευρώ, θα κοστίσει 50 ευρώ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ