Την εγρήγορση και τον παραδειγματισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου ζήτησαν σύλλογοι, φορείς και ερευνητές κατά το 6ο ετήσιο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ.
«Για την αντιμετώπιση του καρκίνου κάθε μέρα μετρά» ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι 40 σύλλογοι ασθενών με καρκίνο. Οι επιτυχημένες πολιτικές και εφαρμογές στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στη Γερμανία αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Επίσης, τονίστηκε η σημασία των συνέργειών για την διασφάλιση των μέγιστων οφελών από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο και την Αποστολή για τον Καρκίνο του Horizon Europe.
Η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία ψηφιακού φακέλου για τους ασθενείς με καρκίνο και τη δημιουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Προτεραιότητα έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών «την 1η δράση του εθνικού ψηφιακού προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι «η ολοκληρωμένη πρόληψη απαιτεί την καταγραφή όλων των κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών μεταβλητών των ασθενών».
Στην διασφάλιση εφοδίων κατά του καρκίνου εστίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, σχολιάζοντας ότι «η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η χώρα μας διαθέτουν πλέον τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πολιτική βούληση να επενδύσουν στους τομείς έρευνας και καινοτομίας». Επίσης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής διαβεβαίωσε ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν πόροι για «δράσεις για την Ιατρική Ακριβείας, η οποία, μέσω των δυνατότητων που μας παρέχει στην ογκολογία, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς».
«Η Ογκολογία Ακριβείας στοχεύει σε μία εξατομικευμένη ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών του κάθε ασθενή η οποία βοηθά στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή ανά περίπτωση» υπενθύμισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στο ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη Κώστας Σταματόπουλος. Στη σημασία της ιατρικής ακριβείας έδωσε έμφαση και η ογκολόγος- παθολόγος Ζένια Σαριδάκη τονίζοντας ότι «δεν είναι ακριβή, είναι πολύτιμη! Αποτελεί μία τεράστια αναγκαιότητα προς βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών».
Ωστόσο, η Ελλάδα υστερεί στην αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων επεσήμανε καθηγητής, πρόεδρος της IQN Path Nicola Normanno τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε υπηρεσίες εξατομικευμένης ιατρικής και η χρησιμοποίηση των βιοδεικτών βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο στην Ελλάδα». Την επιβράδυνση καυτηρίασε και η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου υποστηρίζοντας ότι «η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ η ογκολογική θεραπεία ταλανίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις και δυσχέρειες πρόσβασης των ασθενών».
Στην παγκόσμια καμπάνια #CloseTheCareGap αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.) Dr Cary Adams, αναφέροντας ότι αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου». Όσο για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στοχεύει «να λειτουργήσει ως ένας οδικός χάρτης για την ομογενοποίηση των πολιτικών των κρατών της Ε.Ε με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ