Περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερη χρηματοδότηση όχι ψηφιακό βοηθό χρειάζονται οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Η ορθή αξιολόγηση δεν θα έρθει με το ρομποτικό σύστημα, αλλά με αξιοκρατικούς διορισμούς και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών με την συμβολή του ψηφιακού βοηθού, ο Μιχάλης Γιαννάκος σχολίασε την άφιξη του ρομποτικού συστήματος στο ΕΣΥ. Παρά τα προτερήματα του συστήματος «με αντικειμενικά δεδομένα, εξιδεικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε υπηρεσίας» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ήταν απαισιόδοξος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα που δόθηκε για «μία νοσοκομειακή μονάδα που εντός του τρέχοντος έτους μπορεί να πετύχει με τον ψηφιακό βοηθό σημαντικούς στόχους όπως η μείωση της αναμονής στα επείγοντα (εξωτερικά ιατρεία τα λένε στο παράδειγμα) 20% βελτίωση της ικανοποίησης των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εκπαίδευση όλου του προσωπικού σε πρώτες βοήθειες». Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δεν θεωρεί ότι η ψηφιακή ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων αρκεί για να λειτουργούν κανονικά και επεσήμανε χαρακτηριστικά «Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειαζόμαστε όχι τον ψηφιακό βοηθό αλλά περισσότερο προσωπικό και χρήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Χωρίς άδειες και ρεπό
Ανέφικτος εκτίμησε ο κ. Γιαννάκης ότι είναι ο στόχος που έχει τεθεί στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων των νοσοκομείων «να εξοφλήσουν άδειες παρελθόντων ετών στο προσωπικό τους» εξαιτίας της υποστελέχωσης. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει προσωπικό είχαν οφείλονται δεκάδες ημέρες άδειες και ρεπό στο προσωπικό, όπως επεξήγησε ο κ. Γιαννάκος.
«Στους περισσότερους συναδέλφους οφείλονται πάνω από 100 ημέρες ρεπό και άδειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Επί του θέματος ο ίδιος χαρακτήρισε «κοροϊδία» την επίκληση εργαλείων αξιολόγησης στο δημόσιο «όταν έχουν να γίνουν επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων 15 χρόνια» και μάλιστα «με αναθέσεις των Διοικητών».
Αναξιοκρατία
Αναφερόμενους στους διορισμούς και τις απομακρύνσεις ο κ. Γιαννάκος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει έλεγχος, αλλά γίνονται «με ρουσφετολογικά, κομματικά κριτήρια». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπενθύμισε περιπτώσεις προϊσταμένων που καθαιρέθηκαν αλλά δικαστικά δικαιώθηκαν, οπότε επανατοποθετούνται αλλά «τους ξαναξηλώνουν». Ο κ. Γιαννάκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο περιστατικό με την Διευθύντρια Νοσηλευτικής του ΑΧΕΠΑ, η οποία είχε λάβει εύσημα και από τον πρωθυπουργό για το έργο της την περίοδο της πανδημίας «κέρδισε την επανατοποθέτηση στο δικαστήριο ο διοικητής εφήρμοσε για μισή ώρα την απόφαση και την ξανά ξήλωσε. Το έγκλημα υπηρεσιακά ενημέρωσε για προβλήματα στα υλικά χειρουργείου».
Τον εκφοβισμό των προϊσταμένων από τους διοικητές κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σχολιάζοντας για τον ψηφιακό βοηθό «Εάν θέλετε αξιοκρατία έστω 15 χρόνια μετά κάντε κρίσεις, επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων με ανεξάρτητα υπηρεσιακά συμβούλια. Ώστε εργαζόμενοι και πολίτες δουν μια πραγματική αλλαγή του Δημοσίου».