Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό έναντι της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, της γρίπης και του κοκκύτη, όπως αναδείχθηκε στο webinar, του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) για τα μέλη του.
Όπως επισημάνθηκε η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξαπλώνεται εύκολα προκαλώντας υψηλή θνητότητα και σοβαρές επιπλοκές. Ενδεικτικό είναι πως τα ποσοστά επίπτωσης είναι χαμηλά, αλλά οι θάνατοι παραμένουν πολλοί. Η γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, Δέσποινα Τοπάλη επεσήμανε ότι «η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι επιπλοκές της μπορούν να καταλήξουν καταστροφικές. Η συχνότητα εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περισσότερο από 100 φορές χαμηλότερη από τη γρίπη, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα. Έχει παρόμοια συχνότητα με τη χολέρα, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι 5 φορές μεγαλύτερα».
Φορείς της νόσου
Για τον επιπολασμό υπολογίζεται ότι μεταξύ του 5% και του 20% του γενικού πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Συγκεκριμένα, η φορεία αυξάνεται κατά την παιδική ηλικία από 4,5% στα βρέφη σε 7,7% στα 10 χρόνια και κορυφώνεται στους 19χρονους με ποσοστά 23,7%, ενώ μειώνεται στην ενήλικη ζωή υπολογίζοντας από το 13,1% στους 30χρονους να μειώνεται στο 7,8% στους 50χρονους, σύμφωνα με μελέτες. Ειδικότερα η κ. Τοπάλη υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι «η επιδημιολογία της νόσου είναι απρόβλεπτη και απαιτείται συνεχής εγρήγορση». Όσο για την σημασία του εμβολιασμού όπως τόνισε η κ. Τοπάλη «τα εμβόλια για τη νόσο είναι βασικό εργαλείο πρόληψης, ιδιαίτερα για βρέφη, εφήβους και άτομα υψηλού κινδύνου».
Ο κοκκύτης
Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία παραμένει επικίνδυνη για όλες τις ηλικίες, ειδικά για βρέφη. Εξ αυτών το 1/3 χρειάζεται νοσηλεία. Όπως επισήμανε ο γενικός ιατρός και πρόεδρος ΕΕΕΕΠ, Στάθης Σκληρός «ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσηση. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός σε εφήβους και ενήλικες παραμένει ανεπαρκής παγκοσμίως, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιδημιών». Την θωράκισή μας ανέτρεψε η πρόσφατη πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Σκληρό ο οποίος σχολίασε ότι «τα lockdown και τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης που εισήχθησαν κατά την περίοδο Covid περιόρισαν την έκθεσή μας σε ιούς και παθογόνα βακτήρια συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τον κοκκύτη. Οποιαδήποτε μείωση της κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό λοιμώξεων απο κοκκύτη».
Σημειώνεται ότι το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΒΙΑΝΕΞ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ