Οι γονείς καλούνται να είναι ξανά σε επαγρύπνηση προκειμένου να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τη μηνιγγίτιδα Β μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η καταγραφή ενός περιστατικού σε παιδί προ-νηπιακής ηλικίας (<5 ετών) στις αρχές του 2022 καταδεικνύει ότι οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά.
Το τοίχος άμυνας που είχε δημιουργηθεί έναντι των ιών και των βακτηρίων με τα μέτρα προφύλαξης έχει πλέον υποχωρήσει, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την εμφάνιση σπάνιων νόσων συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας Β. Τα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, είναι ανησυχητικά αφού εντοπίστηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε τονίσει πως στον μειωμένο αριθμό των εμβολιασμών ρουτίνας συμπεριλαμβάνονταν και ο εμβολιασμός έναντι μηνιγγίτιδας Β, ενώ προ της πανδημίας είχε εξασφαλιστεί συμμετοχή του 40% του πληθυσμού έναντι της συγκεκριμένης νόσου. Κατά συνέπεια το «εμβολιαστικό κενό», καθιστά τα παιδιά ευάλωτα, ειδικά έναντι της μηνιγγίτιδας Β που έχει γρήγορη και πολλές φορές απρόβλεπτη και κακή εξέλιξη. Ήδη από διαφορετικές πλευρές γίνονται συστάσεις για άμεση ενημέρωση από τους παιδίατρους αλλά και θωράκιση του οργανισμού των παιδιών με τον εμβολιασμό.
Άλλωστε, η μηνιγγίτιδα Β δεν είναι καθόλου αμελητέα αφού σχεδόν καταλαμβάνει το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Περίπου σε ένα διάστημα 20ετίας (2004-202) στην Ελλάδα καταγράφηκαν 670 κρούσματα!
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι:
Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες είναι πιθανόν να μολυνθούν και μέσα σε 24 μόλις ώρες να βρεθούν σχεδόν 1 στους 5, αντιμέτωποι με μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και να χάσουν την ζωή τους. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μωρά κάτω των 12 μηνών καθώς και για τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Τρόπος μόλυνσης
Σταγονίδια και το σάλιο είναι δυνατόν να μεταφέρουν «αθόρυβα» το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό μπορεί να ευνοήσουν τον αποικισμό και τη νόσηση. Συνηθέστερα μεταφέρεται με το φιλί, τον βήχα και το φτάρνισμα. Ωστόσο, μετά από την μόλυνση με μηνιγγιτιδόκοκκο ενδέχεται κάποιος να είναι απλός φορές και να μη νοσήσει, αλλά να μεταδώσει το βακτήριο σε άλλους.
Συγκεκριμένα, 1 στους 10 ενήλικες είναι φορές και δεν εμφανίζει συμπτώματα, μεταδίδοντας ενδεχομένως τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών. Συνεπώς, την ουσιαστική «ασπίδα» προστασίας αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός.
Συμπτώματα
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή από τους γονείς με δεδομένο ότι στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης. Η συμπτωματολογία μπορεί να παραπλανήσει πρόσκαιρα καθώς ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο καθώς και τα πιο ειδικά όπως είναι η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Την αποφυγή ενός τέτοιου δυσχερούς σεναρίου μπορεί να διασφαλίσει η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο τους να ενημερωθούν για τη νόσο και να τον τρόπο πρόληψης για να θωρακίσουν άμεσα τα παιδιά τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ