Η επικράτηση στελεχών της παραλλαγής όμικρον φαίνεται ότι επιδρά στην εξουδερωτική δύναμη της αντιικής θεραπείας Paxlovid. Η επανεμφάνιση ιικού φορτίου ανησυχεί τους επιστήμονες.
Υπενθυμίζεται ότι το Paxlovid της Pfizer είχε καταδείξει την μεγαλύτερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις δυο θεραπείες δηλαδή το Molnupiravir της Merck. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητά του είχε αγγίξει ποσοστό 90% καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με ασθενείς που δεν έλαβαν την θεραπεία. Οι δυο θεραπείες σε χάπια που είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19 όταν η λήψη τους γίνει κοντά στην διάγνωση της νόσου.
Τα νεότερα δεδομένα παορυσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Ως προς την χορήγηση αντιικών τονίζεται ότι η θεραπεία θα πρέπει να δοθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτώματων ή θετικού test για SARS-CoV-2, δηλαδή πριν εμφανισθούν βαριά συμπτώματα. Οι μελέτες στο πεδίο, ωστόσο, έχουν δείξει μικρότερη σχετική αποτελεσματικότητα για στελέχη της Όμικρον της τάξης του 75%. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στο γεγονός ότι η παραλλαγή όμικρον είναι λιγότερο παθογόνος, συνεπώς το περιθώριο μείωσης της θνητότητας είναι μικρότερο από ότι με το στέλεχος Delta. Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνει και η είδηση προ ολίγον ημερών ότι το αντιιικό φάρμακο μπορεί να μην βοηθήσει λιγότερο ευάλωτους ασθενείς, όπως προέκυψε από κλινική δοκιμή, σύμφωνα με το Fierce Pharma.
Με τη λήψη του Paxlovid οι ασθενείς διαπίστωσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ιϊκό τους φορτίο μηδενίζεται μέσα στις πέντε ημέρες της αγωγής, κάνοντας τόσο rapid test όσο και μοριακό test πριν την λήξη της διάρκειας της αγωγής. Με την ευρύτερη διάθεση της θεραπείας ένα μικρό ποσοστό των ασθενών, περίπου 1-2%, αντιμετώπισε την επανεμφάνισή ιϊκού φορτίου και των συμπτωμάτων κυρίως εντός του πρώτου 10ήμερου από την λήξη της θεραπείας.
Άξιο λόγου είναι πως η επάνοδος του SARS-CoV-2, το «rebound», έως τώρα δεν έχει σχετιστεί με βαριά νόσο, ενώ κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανάλογο φαινόμενο με παρόμοιο ποσοστό 1-2% έχει παρατηρηθεί και σε ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή. Αντίστοιχα φαινόμενα υποτροπής έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα παθογόνα με την διακοπή της αντιϊκής ή αντιμικροβιακής αγωγής. Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες οι ενδεχόμενες υποτροπές από μεταλλάξεις αντοχής έναντι της αγωγής με Paxlovid καθώς και η μετάδοσή τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ