Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει γιατί μερικοί καρκίνοι είναι πιο θανατηφόροι από άλλους, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ταυτόσημοι.
Οι επιστήμονες του βρετανικού ινστιτούτου Francis Crick Institute ανέπτυξαν έναν τρόπο ανάλυσης του ιστορικού ενός όγκου, για να προβλέψουν το μέλλον του. Η μελέτη αφορούσε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού και έδειξε ότι ορισμένοι όγκοι «γεννήθηκαν» επιθετικοί, ενώ άλλοι δεν έγιναν ποτέ επιθετικοί και μπορεί να μην χρειάζονται καν θεραπεία!
«Δεν διαθέτουμε πραγματικά εργαλεία για να διαφοροποιήσουμε μεταξύ εκείνων που χρειάζονται θεραπεία και εκείνων που μπορούν απλώς να τεθούν υπό παρακολούθηση », δήλωσε η ερευνήτρια και ογκολόγος Samra Turajlic. Αυτό σημαίνει αβεβαιότητα τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό.
Η έρευνα
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε 3 άρθρα στο περιοδικό Cell (https://goo.gl/SzzxSY, https://goo.gl/bA7jgG, https://goo.gl/ZwcYJT), ανέλυσε τους καρκίνους των νεφρών σε 100 ασθενείς. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μία εξελιγμένη σειρά γενετικών αναλύσεων για να επεξεργαστεί την ιστορία του καρκίνου. Οι αναλύσεις λειτουργούν τεστ πατρότητας για τους όγκους…
Καθώς οι καρκίνοι αναπτύσσονται και εξελίσσονται, γίνονται πιο μεταλλαγμένοι και, τελικά, διαφορετικά μέρη του όγκου αρχίζουν να μεταλλάσσονται με διαφορετικούς τρόπους. Οι ερευνητές έλαβαν δεκάδες δείγματα από διαφορετικά μέρη του ίδιου όγκου και στη συνέχεια εξέτασαν πόσο στενά συσχετίζονται. Οι μελέτες αποκάλυψαν επίσης ότι οι πρώτες μεταλλάξεις που οδήγησαν στον καρκίνο του νεφρού συνέβαιναν έως και μισό αιώνα πριν εντοπιστεί ο καρκίνος!
Eξατομίκευση θεραπείας
Οι ερευνητές μπόρεσαν να ταξινομήσουν τον καρκίνο νεφρών σε μία από τις τρεις ευρείες κατηγορίες:
Οι όγκοι που «γεννήθηκαν να είναι κακοί» είχαν ταχείες και εκτεταμένες μεταλλάξεις και αναπτύσσονταν τόσο γρήγορα που είναι πιθανόν να έχουν εξαπλωθεί στο σώμα πριν εντοπιστούν. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του αρχικού όγκου μπορεί να καθυστερήσει τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να επιβραδύνουν την ασθένεια.
Οι καλοήθεις όγκοι είναι εντελώς αντίθετοι και είναι πιθανό να αναπτυχθούν τόσο αργά που μπορεί ποτέ να μην αποτελούν πρόβλημα για τους ασθενείς και θα μπορούσαν απλώς να παρακολουθούνται. Οι ενδιάμεσοι όγκοι ήταν πιθανό να εξαπλωθούν αρχικά σε μια μόνο άλλη θέση στο σώμα και θα μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Η πρόκληση
Υπάρχει ακόμα η πρόκληση για τους επιστήμονες να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προσαρμόσουν τις θεραπείες σε κάθε τύπο όγκου και ακόμη και πώς να εκτελέσουν τέτοιες εξετάσεις σε ένα νοσοκομείο και όχι σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Τώρα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη εξετάζονται σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Sir Harpal Kumar, διευθύνων σύμβουλος της Cancer Research UK, δήλωσε ότι «επί χρόνια έχουμε αγωνιστεί με το γεγονός ότι οι ασθενείς με φαινομενικά πολύ παρόμοιες διαγνώσεις έχουν παρόλα αυτά πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Μαθαίνουμε από την ιστορία αυτών των όγκων για να προβλέψουμε καλύτερα το μέλλον. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ελπίζουμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία που θα πάρει ο καρκίνος για κάθε ασθενή και αυτό θα μας οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη θεραπεία».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ