Από … «40 κύματα» μοιάζει να περνάει η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων, που αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 30-35 καινοτόμα φάρμακα.
Παρότι, στη συνέντευξη τύπου της 4ης Ιουνίου ο Π. Κουρουμπλής είχε ανακοινώσει την έκδοση της την εβδομάδα που θα ακολουθούσε, τελικά Θετική Λίστα, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, δύο εβδομάδες μετά, δεν έχει δημοσιευθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μια από τις πηγές της μακράς καθυστέρησης εντοπίζεται στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, η οποία ζητάει συνεχώς διευκρινίσεις και θέτει διαρκώς ερωτήματα. Ερωτήματα, όμως, δευτερευούσης σημασίας, όπως πληροφορούμαστε, αφού οι άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, ο ΕΟΦ, δηλαδή, αλλά και η ίδια η αρμόδια Επιτροπή της Θετικής Λίστας, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει!
Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι δυσεπίλυτα προβλήματα έχει ανακαλύψει η Διεύθυνση Φαρμάκου, που δεν εντόπισε η Επιτροπή της Θετικής Λίστας, επικεφαλής της οποίας είναι ένας έμπειρος καθηγητής φαρμακολογίας. Στην προκειμένη περίπτωση, δε, πρόκειται για μια δρομολογημένη απόφαση. Πόσο μεγάλη θα είναι η καθυστέρηση αν προκύψει ένα σοβαρό θέμα πολιτικής φαρμάκου;
Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα την ηγεσία του Υπ. Υγείας να είναι δυσαρεστημένη με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Φαρμάκου, για την καθυστέρηση. Αλλά, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.
Η καθυστέρηση της έκδοσης της Θετικής Λίστας προκαλεί και ένα ευρύτερο ερώτημα, που σχετίζεται με την πολιτική φαρμάκου που θέλει να εφαρμόσει η Αριστοτέλους. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε την έκδοση της Θετικής Λίστας, για μια περίοδο που δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, τουλάχιστον για τις πρώτες ομάδες φαρμάκων (η Επιτροπή θα ξεκινούσε από τις θεραπείες της Ηπατίτιδας).
Ο Υπουργός Υγείας έχει αναφερθεί, ουκ ολίγες φορές, στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, δηλώνοντας την πεποίθηση πως θα καταστήσει πιο αποδοτικό, για κράτος και ασθενείς, το σύστημα αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων από την πολιτεία. Αλλά αν θεραπείες εντάσσονταν στη Θετική Λίστα ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της Επιτροπής; Ακόμη και αν κάποιος σκεφθεί πως η νέα λίστα θα αποτελέσει «γέφυρα» για το νέο καθεστώς αποζημίωσης, δημιουργούνται ερωτήματα για την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Συνεπώς, τα εμπόδια στην έκδοση της Θετικής Λίστας δεν εξαντλούνται στη Διεύθυνση Φαρμάκου. Η κύρια πηγή της καθυστέρησης είναι, μάλλον, άλλη και ευθύνεται για πολλές περισσότερες δυσλειτουργίες τόσο στην Υγεία όσο και ευρύτερα και εντοπίζεται στην πορεία της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να περάσει έως ότου επέλθει (ή όχι) συμφωνία με τους «θεσμούς».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ