Γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν τη γρίπη καλύτερα από άλλους; Μέρος της απάντησης, σύμφωνα με νέα μελέτη, σχετίζεται με το πρώτο στέλεχος της γρίπης, που συναντάμε στην παιδική ηλικία.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του UCLA και της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να καταπολεμούν τον ιό της γρίπης καθορίζεται όχι μόνο από τα στελέχη της γρίπης, με τα οποία ήρθαν «αντιμέτωποι» στη διάρκεια της ζωής τους αλλά και από την αλληλουχία των στελεχών.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLoS Pathogens και τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της εποχικής γρίπης.
Τις τελευταίες δεκαετίες, δύο στελέχη του ιού της γρίπης, το H3N2 και το H1N1, έχουν ευθύνη για κρούσματα της εποχικής γρίπης. Το H3N2 προκαλεί την πλειονότητα των σοβαρών περιπτώσεων σε ηλικιωμένους υψηλού κινδύνου και την πλειοψηφία των θανάτων από τη γρίπη. Το H1N1 είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους νέους ενήλικες και μεσήλικες και προκαλεί λιγότερους θανάτους.
Ο ιός της γρίπης
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξαν ένα μοτίβο: Οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί για πρώτη φορά στο λιγότερο «επιθετικό» στέλεχος H1N1 κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε νοσηλεία, εάν αντιμετώπιζαν ξανά H1N1 αργότερα στη ζωή τους από όσους εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο H3N2. Και οι άνθρωποι που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο H3N2 έλαβαν επιπλέον προστασία κατά του H3N2 αργότερα στη ζωή τους.
Τα αρχεία αποκάλυψαν επίσης ένα άλλο παράδοξο μοτίβο: Τα άτομα των οποίων η πρώτη παιδική έκθεση ήταν σε H2N2, ένας στενός ξάδερφος του H1N1, δεν είχαν προστατευτικό πλεονέκτημα όταν αντιμετώπισαν αργότερα H1N1. Το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να εξηγηθεί, επειδή οι δύο υποτύποι ανήκουν στην ίδια ομάδα.
Οι άνθρωποι που είχαν την πρώτη τους μόλυνση με γρίπη ως παιδιά το 1955 – όταν κυκλοφορούσε ο H1N1 – όταν ο ιός H3N2 δεν ήταν – ήταν πολύ πιθανότερο να νοσηλευτούν με λοίμωξη H3N2 από μόλυνση H1N1 πέρυσι, όταν κυκλοφορούσαν και τα δύο. Ο δεύτερος υποτύπος στον οποίο εκτίθεστε δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ανοσοαπόκριση που είναι τόσο προστατευτική και ανθεκτική όσο η πρώτη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ