Μπορεί μετά την νόσηση από COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα να εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει τον SARS-CoV-2 και να παράγει αντισώματα , έχει όμως ανακύψει θέματα για το διάστημα που διαρκεί και συνεπώς την ανάγκη για εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει.
Όπως είναι ήδη γνωστό ο ασθενής εξασφαλίσει ανοσία για κάποιο διάστημα, τουλάχιστον 3-4 μήνες. Ωστόσο, η φυσική ανοσία φθίνει γρήγορα οπότε για παράδειγμα ένας ασθενής που νόσησε την άνοιξη, μπορεί πιθανότατα να νοσήσει ξανά το χειμώνα. Ήδη έχουν καταγραφεί ορισμένα επεισόδια επαναμολύνσεων.
Στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Pfizer/BioNTech εντάχθηκε πληθυσμός με ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 και καταδείχθηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την νόσηση σε ασθενείς με τέτοιο ιστορικό.
Από τις οδηγίες του CDC των ΗΠΑ για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, προκύπτει ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 οφείλουν να αναμένουν 90 ημέρες μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 για να χορηγηθούν το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επαναλοίμωξη μέσα σε 90 ημέρες από την αρχική λοίμωξη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.
Κατά συνέπεια, οι ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να εμβολιάζονται 90 ημέρες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.
Oρισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που έχουν εντοπιστεί είναι συνήθως ήπιες και έχουν μικρή διάρκεια. Συνεπώς εκτιμάται ότι ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι χαμηλός, ενώ η ανοσία είναι ισχυρή και έχει μεγάλη διάρκεια.
Τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου θεωρείται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους, αφού η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι το άλγος στο σημείο της έγχυσης.
Κάποιοι από τους εμβολιασθέντες παρουσίασαν επίσης αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγίες και μυαλγίες οι οποίες, ωστόσο υποχώρησαν σε λιγότερο από 24 ώρες.
Οι πληθυσμιακές ομάδες που ενδεχομένως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, είναι όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου και δεν θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο, εφόσον αυτό κρίνει ο θεράπων ιατρός.
Πηγή: http://pathologia.eu/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ