Σόδομα και Γόμορρα στη συνταγογράφηση φαρμάκων αποκάλυψαν έλεγχοι από τις αρχές του 2024. Ανάμεσα στα άλλα, μία γιατρός στο κέντρο υγείας Μυτιλήνης συνταγογράφησε τεράστιες ποσότητες φαρμάκων στο σύζυγό της και στα δύο της παιδιά! Άλλος γιατρός μέσα σε ένα μήνα, συνταγογράφησε χιλιάδες σκευάσματα αξίας 800.000 ευρώ χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του!
Αυτά είναι ορισμένα μόνο χτυπητά παραδείγματα από μία ομάδα 100 επίορκων ιατρών, που πιάστηκαν στη φάκα των ελέγχων από τα ηλεκτρονικά συστήματα, που λειτουργούν πλέον στην ΗΔΙΚΑ. Κατά μέσο οι γιατροί αυτοί έχουν γράψει μέσα στο πρώτο 8μηνο του έτους ανά ασθενή από 250 μέχρι και 422 διαφορετικά φάρμακα με ποσότητες που κυμαίνονταν απλό 250 μέχρι 1.630 τεμάχια!
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε συνέντευξη τύπου δήλωσε: “Στέλνω το μήνυμα στους λίγους γιατρούς, που έχουν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά ότι έχουμε τα συστήματα να εντοπίσουμε και το παραμικρό και μάλιστα και σε βάθος χρόνου από τότε που έχουμε δεδομένα”.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά συνταγογράφησης κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2024:
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε μία μόλις ημέρα μετά την ευρεία σύσκεψη για τα φάρμακα, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Υγείας, στον απόηχο των υπέρογκων επιστροφών ύψους 83% που καταλογίστηκαν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και έχει προκαλέσει σοκ στις φαρμακευτικές εταιρείες – οι οποίες χρόνια τώρα ζητούν έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων…
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη, η οποία παρέστη στη συνέντευξη, από την πλευρά της παρουσίασε τις ενέργειες που έχει προβεί με στόχο τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών ιατρών και φαρμακοποιών, τον καταλογισμό των κυρώσεων και την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη,
Από την πλευρά της η Δ.Σ. της ΗΔΙΚΑ κα Νίκη Τσούμα ανέφερε ότι ο οργανισμός διαθέτει πλέον εξελιγμένα συστήματα ελέγχου με αλγορίθμους για τον εντοπισμό απάτης. Σχολίασε επίσης ότι οι ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί αυτές οι εικονικές ποσότητες φαρμάκων, τα δεδομένα αυτά παραμένουν στον ηλεκτρονικό τους φάκελο με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, δεν υπήρχαν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης της συμπεριφοράς των ιατρών! Ο υπουργός Υγείας είπε πως έχει δώσει εντολή και σύντομα θα ενσωματωθούν στο σύστημα τα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων, ώστε να μην μπορούν να συνταγογραφούνται φάρμακα, που έχουν αντενδείξεις μεταξύ τους…
Δηλαδή, μέχρι και σήμερα, τέτοιου είδους συνταγές δίδονται από τους γιατρούς (που υποτίθεται ότι πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις αντενδείξεις) και εκτελούνται κανονικά και από τους φαρμακοποιούς (που υποτίθεται επίσης ότι γνωρίζουν αυτές τις αντενδείξεις)!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ