Η απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων στη συνταγή, αποτελούσε αίτημα των θεσμών (τρόικα), στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας με τους εταίρους, με επιχείρημα την περιστολή της δαπάνης στο φάρμακο και την προώθηση των γενοσήμων, καθώς και την πάταξη της διαπλοκής μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών και των γιατρών.
Ο ιατρικός κόσμος είχε εξαρχής εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας χωρίς αναγραφή και της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, που προτείνει ο θεράπων ιατρός, εκτιμώντας ότι – τόσο επιστημονικά όσο και δεοντολογικά – είναι ανορθόδοξο να αλλάζει η θεραπευτική αγωγή με αποκλειστικό κριτήριο την επιλογή του φθηνότερου σκευάσματος. Για το θέμα, μάλιστα, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς και ειδικότερα για τις ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.
Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας στα γενόσημα φάρμακα, δεν δεσμεύει ούτε τον ασθενή αλλά ούτε και το φαρμακοποιό, καθώς έχει περισσότερο χαρακτήρα σύστασης. Άλλωστε, η αποζημίωση του φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξακολουθήσει να γίνεται με κριτήριο το κόστος, δηλαδή με το φθηνότερο γενόσημο, όπως ισχύει και σήμερα.
Η απόφαση του Υπουργού Υγείας θα μπορούσε να ερμηνευτεί, όμως και ως μία προτροπή για τη διεύρυνση της κατανάλωσης γενοσήμων. Υπεθνυμίζεται πως ο κλάδος δεν είχε ενθουσιαστεί με το μέτρο της δραστικής ουσίας, προκρίνοντας ως ιδανικότερη λύση εκείνη της διπλής αναγραφής, όπως και – εν μέρει – συνέβη.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή τη φαρμακοβιομηχανία ως κλάδο ο οποίος επιχειρώντας σ’ ένα αναμορφωμένο πλαίσιο με σταθερούς κανόνες που εξασφαλίζουν λογικό κέρδος, μπορεί να λειτουργήσει σαν «μοχλός» για την ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει δεσμευτεί ειδικότερα για την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ