Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για την εξέλιξη της νέας ΠΦΥ.
Μερικά 24ωρα πριν τα εγκαίνια της 1ης ΤΟΜΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, από τον Παύλο Πολάκη και το Σταμάτη Βαρδαρό αύριο Πέμπτη, άλλη μια ομάδα επαγγελματιών υγείας επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα ΠΦΥ και τους κινδύνους από την αβέβαιη πορεία της. Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας συνεδρίασε χθες για να αξιολογήσει την εφαρμογή του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο σύστημα.
«Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά, έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, υλικά και δομές, ενώ αρκετά τμήματα της έχουν αλλαχθεί ή καταργηθεί με νόμο, χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς, με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου. Κατά τους γιατρούς της Λάρισας, οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, κυρίως όσοι δεν βρήκαν οικογενειακό γιατρό για να δηλώσουν. Την ίδια ώρα, αρκετοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δεν γνωρίζουν κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πως θα αμείβονται.
Ο ΙΣΛ εκτιμά ότι οι διευκρινήσεις που έδωσε πρόσφατα η Αριστοτέλους επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση, «θέτοντας, αντί πειστικών επιχειρημάτων για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, «ελκυστικές προσφορές» του τύπου ότι, οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα (εξετάσεις, νοσηλεία), ενώ οι άλλοι όχι. Λες και η ασθένεια, θα διαχειρίζεται πλέον με «χαρτάκι προτεραιότητας»!!! Ο δε διάλογος με τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται από το νόμο, καρκινοβατεί».
Ο Ιατρικός Σύλλογος περιμένει από τις αρμόδιους να αναγνωρίσουν την κατάσταση «ως πράξη γενναιότητας προς όφελος πολιτών και λειτουργών υγείας και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις και παρατάσεις να οδηγηθούμε στην πλήρη διάλυση της ΠΦΥ». Προτείνει, δε, την υιοθέτηση των διαχρονικών θέσεων των ιατρών, «με έμφαση στην γενναία χρηματοδότηση, την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τον οικογενειακό γιατρό όχι ως gatekeeping, την συμμετοχή όσων γιατρών επιθυμούν στο σύστημα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους γιατρούς, την αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης μετά από διαπραγματεύσεις κ.λπ.».
Πηγή: KosmosLarissa
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ