Καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη. Ο λόγος για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχουν τα πολυιατρεία που λειτουργούν στα διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γιατρών του Δήμου Αθηναίων, η κατάσταση που επικρατεί στα πολυιατρεία έχει ως εξής:
Ρεπορτάζ στο 6ο Διαμέρισμα
Τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Δημοτικά ιατρεία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Virus στο ανακαινισμένο πολυιατρείο επί της οδού Χανίων στο 6ο κοινοτικό διαμέρισμα. Η δομή – αν και με σοβαρότατες ελλείψεις – άνοιξε τις «πόρτες» της όπως-όπως πριν από μερικές ημέρες για να μην χαθεί το κονδύλι του ΕΣΠΑ.
Έτσι, αν και πολυιατρείο με προδιαγραφές για ορθοπεδικό, καρδιολόγο, δερματολόγο, ψυχολόγο, γυναικολόγο, οδοντίατρο, παιδίατρο κ.ά. ειδικότητες, λειτουργεί με μία οδοντίατρο, έναν δανεικό γυναικολόγο, δύο δανεικές νοσηλεύτριες και στοιχειώδη γραμματειακή υποστήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus οι ελλείψεις σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καλυφθούν από εθελοντές και γιατρούς με 5μηνες συμβάσεις. Η βιασύνη να ανοίξει το δημοτικό πολυιατρείο στο 6ο διαμέρισμα, χωρίς να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καθαρίστρια, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γιατροί να πιάνουν τη σφουγγαρίστρα στο τέλος της βάρδιάς τους.
Την ίδια ώρα, υλικά και αναλώσιμα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί που υπηρετούν στη δομή, ορισμένες φορές εξετάζουν με ένα γάντι αντί για δύο για λόγους οικονομίας. Οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν πως βάζουν από την τσέπη τους περί τα 250 ευρώ έκαστος το χρόνο για να αγοράσουν απαραίτητα είδη. Είναι ενδεικτικό ότι οι αντισηψία γίνεται με μπλε (φωτιστικό) και όχι με λευκό οινόπνευμα. Σ’ ότι αφορά το λοιπό εξοπλισμό αυτός προέρχεται αποκλειστικά από δωρεές, παρότι πριν κλείσει το πολυιατρείο για να ανακαινιστεί υπήρχαν σχετικά καινούργιες υποδομές. Με εξαίρεση το καθιστικό για την αναμονή των ασθενών που αποτελεί χορηγία του ΟΠΑΠ, οι πολυθρόνες στο γυναικολογικό ιατρείο και στα δύο οδοντιατρικά ιατρεία αλλά και ο κλίβανος είναι παλιά και χρησιμοποιημένα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, ακόμη, πολλές αστοχίες στην ανακαίνιση του κτιρίου (είχε κλείσει το 2010) οι οποίες δυσκολεύουν το έργο τους και μη αδυναμία συνταγογράφησης, αφού παρά την ύπαρξη Η/Υ δεν έχει υπάρξει ψηφιακή διασύνδεση με την ΗΔΙΚΑ.
“Κόντρα” ΙΣΑ – Δ. Αθηναίων
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) καταγγέλλει πως η Διοίκηση αντί να εστιάσει στην προσπάθειας επίλυσης των ανωτέρω καίριων προβλημάτων, αναλώνεται σε άστοχες πρακτικές, όπως λ.χ. η καθιέρωση ηλεκτρονικής σήμανσης πιστοποίησης των ιατρών στην εργασία τους (μέχρι τώρα πιστοποιείται με υπογραφή σε παρουσιολόγιο) και η επιβολή 8ωρης αντί της 7ωρης παρουσίας στα ιατρεία, όπως ισχύει στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ.
Από την πλευρά του ο Δήμος αποδίδει τις καταγγελίες για το ωράριο στο συντεχνιασμό, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να βάλει τάξη στην εργασία του ιατρικού προσωπικού. “Ο κ. Πατούλης πρέπει κάποια στιγμή να επιλέξει: ενεργεί ως επικεφαλής των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργάζεται για την ενίσχυσή της, προς όφελος της κοινωνίας, ή αντιθέτως πολιτεύεται ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος εργαζομένων που αξιώνουν να πληρώνονται μεν ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά να μην είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οποιοδήποτε ωράριο;” αναφέρει χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, πετυχημένη τη θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση των Ιατρείων, ενώ αποδίδει τα προβλήματα λειτουργίας στα νομοθετικά εμπόδια και κενά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ