Οι ημικρανίες θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντική ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-γερμανική έρευνα. Η μεγάλη προοπτική μελέτη, σε βάθος 20ετίας, διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, σε σχέση με όσες δεν πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομπίας Κουρθ, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 115.500 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών. Από αυτές, το 15% διαγνώθηκαν με ημικρανίες.
Η 20ετής μελέτη έδειξε ότι η συσχέτιση ημικρανιών-αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου ισχύει ανεξάρτητα από την απομόνωση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (παχυσαρκίας, υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης κ.α.). Σε σχέση με όσες δεν είχαν καθόλου ημικρανίες, οι γυναίκες με ημικρανίες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 39% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, 62% για εγκεφαλικό και 37% για πρόωρο θάνατο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Στο παρελθόν οι ημικρανίες είχαν συσχετισθεί μόνο με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά στη νέα μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει γενικότερος αυξημένος κίνδυνος τόσο καρδιαγγειακής νόσου, όσο και καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Όπως είπαν, οι μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν κατά πόσο η θεραπεία της ημικρανίας βοηθά και στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε σχετικό άρθρο σχολιασμού στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, η Ρεμπέκα Μπερτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η Μελίσα Ρέϊχιλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης-Μπάφαλο επισημαίνουν ότι ναι μεν ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος από τις ημικρανίες παραμένει μικρός για κάθε μεμονωμένο ασθενή, όμως σε επίπεδο πληθυσμού το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, με δεδομένο ότι οι ημικρανίες είναι πολύ συχνές.
Συμφωνούν πάντως ότι «οι ημικρανίες πρέπει πλέον να θεωρούνται σημαντικός δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, τουλάχιστον στις γυναίκες», ενώ, όπως λένε, δεν βρίσκουν λόγο να μην ισχύει το ίδιο και στους άνδρες. «Ήλθε η ώρα», τονίζουν, «να προσθέσουμε την ημικρανία στον κατάλογο των πρώιμων ιατρικών καταστάσεων, που αποτελούν δείκτες για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στη ζωή».
Και ο Κουρθ δεν απέκλεισε ότι τα ευρήματα της έρευνας ισχύουν και για τις ημικρανίες των γυναικών. «Δεν βλέπουμε το λόγο αυτό να ισχύει μόνο για τις γυναίκες», δήλωσε.
Οι ημικρανίες είναι πονοκέφαλοι που συχνά συνοδεύονται από ναυτία, εμετούς και υπερευαισθησία στο φως και στους ήχους.

Οι γυναίκες με ημικρανίες κινδυνεύουν με έμφραγμα και πρόωρο θάνατο
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Πρεμιέρα για την πειραματική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες
SOS Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τηλεϊατρικής
Ανανέωση θητείας του διοικητή στο Θριάσιο- Νέος αναπληρωτής διοικητής στο Τζάνειο
Πλοήγηση στο Μέλλον: Εμπειρίες από το FutURe Barometer της Merck για τη Νεολαία της Ευρώπης και της Ελλάδας
Αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- Μείζον ζήτημα ανισοτήτων & ηθικής βλάβης
Comments (0)