Με στόχο την τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ θα λειτουργήσουν online forum και μια τηλεφωνική γραμμή. Όσοι απευθύνονται θα μπορούν να λύσουν τις απορίες τους λαμβάνοντας απαντήσεις από γιατρούς.
Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ενισχυθούν οι εμβολιαστικές ροές σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γγκάγκα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον σκοπό αυτό έχουν σταλεί και κινητές μονάδες σε αυτές τις περιοχές, ενώ έχουν κινητοποιηθεί τοπικοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς,
Μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ΕΣΥ σε ανθρώπινους πόρους δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοθετικές διατάξεις που θα επικυρωθούν στην Βουλή. Συγκεκριμένα, θα ενισχυθούν τα οικονομικά κίνητρα για το νέο προσωπικό. Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας του περιστατικά που διαχειρίζονται οι νοσοκομειακές δομές είναι σοβαρότερα. «Χρειάζονται οξυγόνο σε υψηλές ροές και θέλουν συνεχή παρακολούθηση. Άρα σήμερα, σε μια Παθολογική ή Πνευμονολογική κλινική χρειάζονται οι διπλάσιοι ή και παραπάνω γιατροί και νοσηλευτές σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπηρεσίες παρέχονται πλέον σε όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας όχι μόνο σε περιστατικά covid-19, όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός. Πλέον οι πολίτες αναζητούν φροντίδα στις νοσοκομειακές δομές, καθώς ξεπέρασαν το φόβο των πρώτων πανδημικών κυμάτων. Διαχρονικά, τρωτό σημείο για το ΕΣΥ, όπως εξήγησε, αποτέλεσε μέχρι σήμερα ότι δεν υπήρξε μακροχρόνιος σχεδιασμός.
Όσο για την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, προβλέπονται τροποποιήσεις στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Το βάρος ρίχνεται στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. «Ξεκινάμε δε, σε συνεργασία με το ΚεΣΥ, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στις ειδικότητες, ώστε να έχουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε σε κάθε ειδικότητα και περισσότερους γενικούς γιατρούς στην ΠΦΥ» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.
Μια ακόμη στόχευση αποτελεί η πρόληψη του καρκίνου και ιδιαίτερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Έτοιμος θα είναι σύντομα ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς «με ειδική πρόβλεψη για τον φάκελο του ογκολογικού ασθενούς και με ειδικό σχεδιασμό για τον παιδικό καρκίνο» σημείωσε η κ. Γκάγκα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ