Τα αίματα άναψαν στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με την αναπληρώτρια Υπουργό να απαντά στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποδυνάμωση του ΕΣΥ με «βολές» περί πισωγυρίσματος σε ένα αναχρονιστικό σύστημα. Τις προθέσεις του Υπουργείου εξήγησε η κ. Γκάγκα τονίζοντας ότι η στόχευση είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ.
Όπως διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια Υπουργός από το Βήμα της Βουλής, όραμα της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να καταστήσει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό σε νέους γιατρούς και να προωθήσει στα ΤΕΠ ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας μεγιατρούς που έχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική. Μάλιστα έκανε λόγο για «ένα νέο νομοσχέδιο που δίνει στην υγεία για πρώτη φορά ένα προγραμματισμό».
Συγκεκριμένα, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «έχουμε ένα ΕΣΥ και ένα ιδιωτικό τομέα γύρω στο 40%, το μεγαλύτερο από όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης», σχολιάζοντας ότι πως χρειάζονται αλλαγές. Σύμφωνα με την ίδια, οι πληγές στο ΕΣΥ από την πανδημία είναι ανάλογες με τα συστήματα άλλων χωρών. Στην Ελλάδα επιπλέον το σύστημα πλήττεται από το brain drain, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «στο «Σωτηρία», ότι τον Ιούλιο του 2015 είχαμε 240 ειδικευόμενους και τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 134».
Για αναχρονιστική θέση κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γκάγκα αναφέροντας «αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Ε, όχι, κυρίες και κύριοι δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν, σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλο κόσμο, ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία, άλλες δυνατότητες».
Ως προς την μισθοδοσία των γιατρών, η κ. Γκάγκα ισχυρίστηκε ότι δόθηκαν κίνητρα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σαντορίνη. Η ίδια εκτιμά ότι το πρόβλημα έγκειται στο έλλειμμα σχεδιασμού για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε. «Την εποχή, επί ΠΑΣΟΚ ή προηγούμενων κυβερνήσεων που υπήρχαν χρήματα και που δόθηκαν μισθοί, τα νοσοκομεία δεν έγιναν αντίστοιχα των αναγκών των Ελλήνων και των αναγκών των εργαζομένων» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Το νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα κτίριο του ’60, αντιμετώπισε το κύριο κύμα της πανδημίας με μια ανακαίνιση το 2004, παραμονή των ολυμπιακών αγώνων και με μια δωρεά της Βουλής για τη ΜΕΘ των 50 κρεβατιών. Η κ. Γκάγκα επισήμανε την έλλειψη κατάλληλων δομών στα νοσοκομεία όπως αυτό της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες και για την εργασία των γιατρών και των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων και κυρίως για τη νοσηλεία των αρρώστων είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό το 2022».
Από το ποσό των 1,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα νοσοκομεία θα διατεθούν 318 εκατομμύρια, που είναι κυρίως για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και την ανακαίνιση των θαλάμων, καθώς εν έτη 2022 σε 8κλινους θαλάμους, διατίθεται τουαλέτα στα 50 μέτρα. Ακόμη προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 δις από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και με προσθήκη περίπου 700 εκατομμύρια από το καινούργιο ΕΣΠΑ. «Επίσης, αυξήσαμε τα όρια των νοσοκομείων για τα έξοδα, που το 2018 ήταν στο 1 δις 900 εκατομμύρια περίπου, σε 2 δις 700 εκατομμύρια» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα. Άρα, γενικά υποστηρίζουμε πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας και κάναμε μια αύξηση στους γιατρούς που πράγματι είναι μικρή. Αλλά είναι η πρώτη που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια αρχή σε μια χρονιά δύσκολη που έχουμε να δώσουμε χρήματα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Τέλος η κ. Γκάγκα προς επίρρωση των επιχειρημάτων της συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη από τις δυο μεγαλύτερες ενώσεις, την Ένωση Ασθενών Ελλάδος και την Ένωση Σπάνιων Ασθενών
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ