“Πυρετός” διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει της υπογραφής συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς, είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος άφησε ορισμένα ζητήματα αναπάντητα και παράλληλα “γέννησε” νέα.
Την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών (ΕΛΕΓΕΙΑ) πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, στον οποίο εξέφρασε την απογοήτευση και τον προβληματισμό του κλάδου για τους προτεινόμενους όρους, ζητώντας παράλληλα διευκρινήσεις.
Δεδομένου, όμως, ότι οι νέες συμβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που επιχειρείται συνολικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθ’ ύλην αρμόδιος για το σχεδιασμό τους είναι η πολιτική ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών απευθύνονται στην Αριστοτέλους. Σχετική συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και ώρα 8:30 το πρωί μεταξύ της ΕΛΕΓΕΙΑ και του αναπληρωτή γγ του Υπουργείου Υγείας και αρμόδιου για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού.Για τους εκπροσώπους του κλάδου οι “γκρίζες ζώνες” στην προκήρυξη αφορούν στις υποχρεώσεις των γιατρών όπως είναι το ωράριο και στην αποζημίωση.
Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ γίνεται λόγος για ελάχιστο χρόνο εργασίας ανά ημέρα και ανά εβδομάδα, το οποίο θα δηλώνεται εκ των προτέρων. Ένα ερώτημα που προκύπτει εδώ για τους γιατρούς είναι κατά πόσο οι ελάχιστοι αναφερόμενοι χρόνοι θα είναι δεσμευτικοί για όλους τους οικογενειακούς γιατρούς. Με άλλα λόγια, εάν ένας οικογενειακός γιατρός δεν συμπληρώσει το μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (ασφαλισμένων) ή έχει πολύ μικρή προτίμηση, θα πρέπει πάλι να διαθέσει τις προαναφερόμενες ελάχιστες ώρες και ημέρες στον ΕΟΠΥΥ ή αυτές θα προσαρμοστούν ανάλογα;
“Χάσμα” χωρίζει, την ίδια στιγμή, τις οικονομικές αξιώσεις των γενικών γιατρών από την πρόταση του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά, η αντιμισθία βάσει του πληθυσμού αναφοράς που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της αποζημίωσης που προσδοκούσε ο κλάδος, σύμφωνα με τις αναλυτικές θέσεις που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε συνάρτηση με το θέμα αυτό, οι γενικοί γιατροί διεκδικούν το δικαίωμα και της ιδιωτικής συνταγογράφησης σε ασθενείς της λίστας τους.
Παρά τις ασάφειες της προκήρυξης και τη δυσαρέσκεια των φορέων εκπροσώπησης των ενδιαφερόμενων γιατρών, όπως η ΕΛΕΓΕΙΑ, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που ήδη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν καταθέσει αίτηση σύμβασης με τον Οργανισμό περισσότεροι από 310 οικογενειακοί γιατροί. Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία, βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστο πόσοι από αυτούς είναι γενικοί γιατροί, πόσοι παθολόγοι και πόσοι παιδίατροι αλλά και πόσες αιτήσεις αφορούν σε νέες συμβάσεις ή σε ανανέωση υφιστάμενων συμβάσεων (με τους νέους όρους).
Το χρονοδιάγραμμα λήξης των τελευταίων, καθώς και οδηγίες για το καθεστώς μετάβασης θα διευκρινιστούν εν ευθέτω χρόνω, επισημαίνει με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Παρέχει διευκρινήσεις, επίσης, σε ό,τι αφορά το κριτήριο κατάταξης αριθμ. 6 («Εμπειρία από παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα κατά τα προηγούμενα δύο (2) έτη»).
“Για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση του Άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του υποψηφίου επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα αναφέρεται ότι έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ιατρός ειδικότητας «Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής από –χρονικό διάστημα-». Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, η επιβεβαίωση της δήλωσης εμπειρίας στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Για εμπειρία από παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άλλο δημόσιο ασφαλιστικό φορά απαιτείται βεβαίωση του φορέα” αναφέρει σχετικά.
Υπενθυμίζεται πως οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι που επιθυμούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Αντιδράσεις από ΠΙΣ και ΙΣΑ
Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. χαρακτηρίζοντάς την απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Όπως εκτιμά, επίσης, αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.
Ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει, παράλληλα, τις θέσεις του ιατρικού κόσμου όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Ειδικότερα, ζητά:
“Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή” τονίζει ο ΠΙΣ και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αναστολή της προκήρυξης και την επαναπροκήρυξή της “με όρους ασφάλειας και αξίωσης”.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) ζητά τροποποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση ου κλάδου για συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση.
Χαρακτηρίζει, ταυτόχρονα, απαράδεκτο να τίθεται το ηλικιακό όριο των 65 ετών για την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων. “Αφενός αδυνατούμε να αντιληφθούμε, ποιος είναι ο αιτιολογικός λόγος αυτού του περιορισμού και αφετέρου καθίσταται σαφές ότι είναι εκτός λογικής η αποστέρηση της δυνατότητας σύναψης σύμβασης ιατρών που υπερβαίνουν το ως άνω ηλικιακό όριο” αναφέρει σχετικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ