Δύο νέα μέτρα στην Αττική αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη της επιτροπής ειδικών: Πρώτον, απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο μετά τις 6 το απόγευμα και δεύτερον, απαγόρευση του click in shop στο λιανεμπόριο, που ίσχυε για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Από την άλλη, θα παραμείνουν ανοιχτά:
Τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν επιδρά στη διασπορά της νόσου. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών έχουν κλείσει μόλις το 0,29% των τμημάτων και 0,56% των σχολείων σε όλη τη χώρα.
Καλά είναι τα νέα και από τους ελέγχους στους εκπαιδευτικούς. Σε σύνολο 12.000 ελέγχων, το ποσοστό των θετικών ήταν μόλις 0,23%. Η κα Παπαευαγγέλου κάλεσε για μία ακόμη φορά τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν εθελοντικά στους δωρεάν ελέγχους που προσφέρουν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Τις αλλαγές στα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς:
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για την προετοιμασία της κυβέρνησης στα νοσοκομεία ενόψει τρίτου κύματος δήλωσε πως “δεν βρισκόμαστε σε τρίτο κύμα και ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν επιπλέον 200 κλίνες εντατικής σε όλη τη χώρα“.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που παρουσίασε η κα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 8.500 από τα οποία 4.300 αφορούν την Αττική. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση κατά 30% στα νέα κρούσματα, ενώ τα ενεργά είναι περίπου 950.
“Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες”, σημείωσε. “Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς. Θέλουμε 8 εβδομάδες για να εμβολιάσουμε όλες τις ευπαθείς ομάδες. Τα νέα είναι θετικά από το Ισραήλ, όπου παρατηρείται μείωση των νέων εισαγωγών κατά 30%”.
Στη χώρα μας πάντως έχουμε μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες πλέον φθάνουν τις 150 την ημέρα και συνολικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ανέρχεται σε περίπου 1.600. Η πληρότητα στις απλές κλίνες covid φθάνει στο 52% και τις κλίνες ΜΕΘ covid το 63%.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναμένουμε ήπια αύξηση των εξαγωγών στις ΜΕΘ και των θανάτων τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Ακόμη, επεσήμανε ότι από την ιχνηλάτιση προκύπτει ότι υπάρχει αύξηση της διασποράς μέσα στα σπίτια. Μοναδική λύση είναι να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές μας.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πράγματι πιο μεταδοτική. Τα στοιχεία δείχνουν οι πιθανότητες μετάδοσης είναι κατά 20% μεγαλύτερες. “Δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα προστασίας”, υπογράμμισε.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ