Με «νύχια» και με «δόντια», χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των 2 ειδικών γιατρών που της έχουν απομείνει, παραμένει ανοιχτή η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Σπάρτης, η οποία καλείται καθημερινά να εξυπηρετήσει 40 περιστατικά.
Στο πολύ κοντινό παρελθόν, η κλινική λίγο έλειψε να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης γιατρών, μετά και την πρόσφατη αποχώρηση της Διευθύντριας του Παθολογικού τμήματος (δείτε το ρεπορτάζ εδώ). Η εξέλιξη αυτή απετράπη προσωρινά καθώς μετακινήθηκαν παθολόγοι από τα κέντρα υγείας της περιοχής, ενώ οι γιατροί που υπηρετούν στην κλινική μαζί τους και 2 ειδικευόμενοι, «έσφιξαν» τα «δόντια» με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο έργο που επιτελούν.
«Υπάρχει κόπωση στους γιατρούς, αλλά προσπαθούν. Μαζί τους προσπαθούν και άλλες ειδικότητες και όσοι ειδικευόμενοι μας έχουν μείνει για να μην κλείσει η Παθολογική της Σπάρτης. Θα κρατήσουμε για όσο μπορούμε» δηλώνει στο Virus η Διοικήτρια του ΓΝ Σπάρτης Ευδοξία Παπαγεωργίου.
Πρόσφατα και μετά από αίτημα της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), είχε μετακινηθεί για να αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή στην Παθολογική ένας γιατρός από το Νοσοκομείο Μολάων, έως ότου γίνει κάποια πρόσληψη στο Νοσοκομείο. Ο γιατρός ήρθε κι έκανε ορισμένες εφημερίες, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλες λόγω προσωπικού κολλήματος. ‘Ετσι, τώρα όλες οι ελπίδες για μερική έστω βελτίωση της κατάστασης έχουν εναποτεθεί στην πρόσληψη με σύμβαση 3 ετών ενός επικουρικού γιατρού, που είχε υποσχεθεί πρόσφατα η 6η ΥΠΕ και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Αναμένουμε την τοποθέτηση ενός επικουρικού γιατρού για τη νοσηλευτική μονάδα Σπάρτης. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας μας είχαν πει ότι θα έβγαινε χθες. Είμαστε σε αναμονή γιατί με τις εκλογές έχουν όλα παγώσει» λέει η κ. Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι με την 1η του μήνα η Διοίκηση μαζί με τους γιατρούς θα κάνουν μια προσπάθεια να καλύψουν το πρόγραμμα των εφημεριών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βάσει των υπαρχουσών δυνατοτήτων.
Τις σοβαρές ελλείψεις και τη μεγάλη δυσλειτουργία των Νοσοκομείων Λακωνίας, Σπάρτης και Μολάων είχε επισημάνει τον περασμένο Απρίλη, καθώς και στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, χωρίς ακόμη να έχει γίνει κάποια ενέργεια για την κάλυψη των κενών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μία ημέρα πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε στον κ. Κουρουμπλή την ανάγκη πλήρωσης της θέσης του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και την πρόσληψη 2 επικουρικών Παθολόγων στο Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς και επικουρικούς παθολόγους για το νοσοκομείο Μολάων, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό.
Θετικό παράδειγμα αποτελεί, στο μεταξύ, η προσφορά της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας (ΙΣΛ), Ιατρού Παθολόγου και Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρίας Τσιρώνη, να καλύψει άνευ αμοιβής την παθολογική κλινική του ΓΝ Σπάρτης, για την εφημερία του Σαββατοκύριακου. Όπως προκύπτει ωστόσο από το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία στο τελευταίο στάδιο χρειάζεται έγκριση από το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτονται νομικά και επιστημονικά οι ιδιώτες γιατροί που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Ακάλυπτοι όμως επιστημονικά είναι και οι ειδικοί γιατροί που υπηρετούν στο ΓΝ Σπάρτης, δίχως την παρουσία Διευθυντή Παθολόγου.
«Ακόμη κι αν παρθούν επικουρικοί γιατροί, δεν θα καλύπτεται η βαθμίδα του Διευθυντή, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς που να αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη της κλινικής. Σημαίνει, επίσης, ότι δεν μπορεί να έχει ειδικευόμενους» δηλώνει στο Virus η κ. Τσιρώνη, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται απλά και μόνο με ένα γιατρό.
«Δεν είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε 6 παθολόγους και έχουμε 4. Με 2 ειδικούς γιατρούς δεν βγαίνει ούτε η εφημερία ούτε το καθημερινό ωράριο» λέει, προσθέτοντας πως η λειτουργία μιας παθολογικής κλινικής σε νομαρχιακό νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από τις πολιτικές του μνημονίου. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να περάσουμε στη λογική των μόνιμων προκηρύξεων γι’ αυτή την κλινική» καταλήγει.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σπάρτη έχει περίπου 15.000 κατοίκους και συνολικά ο νομός Λακωνίας περισσότερους από 50.000 κατοίκους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ