Τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών φθοριοκινολόνης και κινολόνης συστήνει η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από ανασκόπηση των σοβαρών και των δυνητικά μακροπρόθεσμων παρενεργειών που αναφέρθηκαν με αυτά τα φάρμακα τον Ιούνιο του 2018.
Οι φθοριοκινολόνες και οι κινολόνες είναι μια κατηγορία αντιβιοτικών ευρέως φάσματος που είναι δραστικά εναντίον των βακτηρίων (και των Gram-αρνητικών και Gram θετικών κατηγοριών. Η επανεξέταση, ωστόσο, αφορούσε μόνο φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά (από το στόμα ή με ένεση) και εισπνεόμενα φάρμακα*.
Πολύ σπάνια, ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης ή κινολόνης έχουν υποστεί μακροχρόνιες παρενέργειες και παρενέργειες που οδηγούν σε περιορισμό της λειτουργικότητας στους μυς, τένοντες και οστά και δυνητικά μακροχρόνιες παρενέργειες από το νευρικό σύστημα.
Μετά την αξιολόγηση αυτών των παρενεργειών, η PRAC συνέστησε ότι ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών που περιέχουν αντιβιοτικό κινολόνης, θα έπρεπε να απομακρυνθούν από την αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εγκριθεί μόνο για λοιμώξεις που δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται με αυτή την κατηγορία των αντιβιοτικών.
Σε ό,τι αφορά τα εναπομείναντα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης η PRAC συνέστησε να:
Η PRAC συνέστησε, επίσης, στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματήσουν τη θεραπεία με ένα αντιβιοτικό φθοριοκινολόνης με την πρώτη ένδειξη μιας παρενέργειας που περιλαμβάνει μυς, τένοντες ή οστά (όπως φλεγμαίνων ή σχισμένο τένοντα, μυϊκό πόνο ή αδυναμία και πόνο ή οίδημα στις αρθρώσεις) ή το νευρικό σύστημα (όπως αίσθημα καρφιών και βελόνων, κόπωση, κατάθλιψη, σύγχυση, αυτοκτονικές σκέψεις, διαταραχές ύπνου, προβλήματα όρασης και ακοής και διαταραχές γεύσης και οσμής).
Οι συστάσεις αυτές θα αποσταλούν τώρα στην Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, η οποία θα εκδώσει την τελική γνώμη του Οργανισμού. Εφόσον υιοθετηθούν οι συστάσεις της PRAC, οι πληροφορίες συνταγογράφησης για μεμονωμένα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης θα επικαιροποιηθούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν την περιορισμένη χρήση.
*Η ανασκόπηση κάλυψε τα ακόλουθα φάρμακα: σιπροφλοξασίνη, φλουμεκίνη, λεβοφλοξασίνη, λομεφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, νορφλοξασίνη, οφλοξασίνη, πεφλοξασίνη, προυλιφλοξασίνη και ρουφλοξασίνη (αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης) , κινοξασίνη, ναλιδιξικό οξύ, πιπεμιδικό οξύ (αντιβιοτικά κινολόνης).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ