Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής!
Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι είναι ένοχο ένα φάρμακο που ονομάζεται φλουοξετίνη – ένας επιλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και το βασικό συστατικό των αντικαταθλιπτικών όπως Ladose, Dagrilan, Sartuzin, Zinovat και Hapilux.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη για να αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο η κατάχρηση των αντιβιοτικών, που προκαλούν την άνοδο των σούπερ μικροβίων, τα οποία εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε πολλά από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
«Η προηγούμενη μελέτη μας ανέφερε ότι το triclosan, ένα κοινό συστατικό στην οδοντόκρεμα και στο σαπούνι για πλύσιμο στο χέρι, μπορεί να προκαλέσει άμεση αντίσταση στα αντιβιοτικά», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Jianhua Guo. «Έτσι, αναρωτήθηκα αν άλλα φαρμακευτικά προϊόντα όπως η φλουοξετίνη μπορούν να προκαλέσουν άμεση αντοχή στα αντιβιοτικά».
Η έρευνα του Guo περιλάμβανε την έκθεση του βακτηρίου Escherichia coli (Ε. Coli) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις φλουοξετίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα βακτήρια είχαν πολύ αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά χλωραμφαινικόλη, αμοξικιλλίνη και τετρακυκλίνη – έως και 50 εκατομμύρια φορές σε σύγκριση με τον έλεγχο!
Μάλιστα, βρέθηκε ότι όσο ισχυρότερη είναι η συγκέντρωση της φλουοξετίνης, τόσο πιο γρήγορα τα βακτήρια μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Τα μεταλλαγμένα βακτήρια βρέθηκε επίσης να εμφανίζουν πολλαπλές αντιστάσεις έναντι της φθοροκινολόνης, της αμινογλυκοσίδης και β-λακταμών.
Πάντως, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν φάρμακα με φλουοξετίνη. Άλλωστε, το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τους ασθενείς, που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ουσία συνδέεται με μικροβιακή αντοχή.
Επίσης, η μελέτη αφορά αποτελέσματα στο εργαστήριο. Ο τρόπος με τον οποίο το φάρμακο επηρεάζει την αντοχή στα αντιβιοτικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί. Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Environment International.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ