Από την ίδρυση του ΕΣΥ, εδώ και 40 χρόνια, παραμένει ζητούμενο η διοικητική του αποκέντρωση, δηλαδή, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Υγείας στην αυτοδιοίκηση.
Για ποιες αρμοδιότητες όμως μιλάμε;
Φταίει μόνο η έλλειψη πολιτικής βούλησης;
Η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη;
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε ο τομέας υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ.την περασμένη Τετάρτη στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Ομιλητές ήταν ο υπεύθυνος του τομέα Κ. Μπαργιώτας, ο βουλευτής του ΠοταμιούΠ. Καρκατσούλης, ο αναπλ. τομεάρχης Σωτ. Ζώτοςκαι ο συνδικαλιστής Δ. Κουρουβακάλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αντ. Δημόπουλος.
Αναμφίβολα, η πρωτοβουλία του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι εύστοχη και επίκαιρη ενόψει των εκλογών. Άλλωστε, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται και αυτοί υπέρ της αποκέντρωσης του ΕΣΥ – έστω στα λόγια. Και είναι προφανές ότι δίχως διακομματική συνεννόηση, ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων δεν μπορεί να γίνει.
Ωστόσο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι – σε αντίθεση με την εκδήλωση στο Κάραβελ τον Οκτώβριο – η προσέλευση ήταν αναιμική. Επίσης, δεν είδα αυτοκριτική για τις βαθιές, πολιτικές ευθύνες, που έχει το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι η διοικητική αποκέντρωση παραμένει κενό γράμμα τόσα χρόνια.
Ας έρθω όμως στα σημαντικά, που άκουσα στην εκδήλωση. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ο βραβευμένος για το έργο του στη Δημόσια Διοίκηση κ. Καρκατσούλης για τη σημερινή κατάσταση ήταν αποκαρδιωτικά:
Συνεπώς, τόνισε ο κ. Καρκατσούλης, ακόμη και αν υπάρξει σταθερή και διακομματική πολιτική βούληση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρόκειται για μία εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία. Παράλληλα, υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτωνμε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου.
Ενδιαφέρον έχει επίσης και ένα ακόμη στοιχείο, που παρουσίασε. Το 40% των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!Προφανώς, σε ένα υπουργείο που διαθέτει μόνο επιτελικές αρμοδιότητες το ποσοστό αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 5%…
Ο κ. Δημόπουλος ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι «η εμπειρία της κρίσης αλλά και οι νέες εξελίξεις οδηγούν στην ανάγκη για ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Υγεία. Αναμεσά σε ένα παρωχημένο φοβικό συγκεντρωτισμό συντήρησης του ΣΥΡΙΖΑ και μια έκθεση καλών προθέσεων της ΝΔ, αναζητούμε τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης στροφής στην πολιτική υγείας». Ακόμη, έκανε λόγο για «μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα της κεντρικής κυβέρνησης, αποκέντρωση με σταδιακή μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στις αυτοδιοικητικές περιφέρειες, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες».
Ο Κ. Μπαργιώτας ξεκαθάρισε ότι στόχος για το κόμμα του παραμένει η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο την ταύτιση των Υγειονομικών Περιφερειών με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Παραδέχθηκε όμως ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν την διοικητική ωριμότητα για να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας.
Ακόμη, ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, χαρακτηρίζοντας ως αναπηρία του ΕΣΥ την έλλειψη επαγγελματικού μάνατζμεντ στη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας. Τόνισε, δε, ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών υπαλλήλων στα νοσοκομεία είναι ΔΕ και ΥΕ εκπαίδευσης και δεν διαθέτουν τις δεξιότητες, που είναι αναγκαίες.
Εκείνο που θα προσέθετα από την πλευρά μου είναι το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο ότι δεν έχουμε προσλάβει αξιοκρατικά έμπειρα στελέχη ως διοικητές νοσοκομείων. Το πρόβλημα είναι ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το νομικό καθεστώς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίουείναι αναχρονιστικό και δεν επιτρέπει… επαγγελματικό μάνατζμεντ.
Ο κ. Ζώτος θύμισε στο ύφος αρκετά την συνδικαλιστική του πορεία στην ΠΟΕΔΗΝ, αλλά έθεσε το πιο σημαντικό θέμαγια το μέλλον του ΕΣΥ: Πόσα χρήματα μπορεί και πρέπει να διαθέσει η χώρα για το χώρο της υγείας; Σε ένα ερώτημα που ούτε το ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε κανείς άλλος έχει δώσει τεκμηριωμένη απάντηση…
Κλείνοντας: Χωρίς να μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον πόρους… Χωρίς επαγγελματικό μάνατζμεντ… Αλλά με αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο… Και με χαμηλού επιπέδου προσωπικό…
Συμπεραίνω: Η συζήτηση για την αποκέντρωση στην υγεία δεν έχει νόημα, αν δεν συνοδευτεί από μία γενναία επένδυση στους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ. Και φυσικά χρειάζεται σχέδιο και στόχοι και όχι απλή κάλυψη 5, 10 ή 20 χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ