Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς, ώστε να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της μηνιγγίτιδας Β, λόγω της πανδημίας.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γονείς έχουν απορροφηθεί στην προσπάθεια να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον κοροναϊό, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και κατά των άλλων ασθενειών.
Κατά το πρώτο lockdown, ταπαρατηρήθηκε οι γονείς να αναβάλουν τα εμβόλια των παιδιών τους, φαινόμενο που πρέπει να αποφευχθεί την περίοδο του δεύτερου περιορισμού των μετακινήσεων. Οι εδικοί προειδοποιούν ότι καιροφυλαχθούν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ενδείκνυνται αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Με στόχο να αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημεωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσ.
Ιδιαίτερα, φέτος που θα υπάρξει ταυτόχρονη «επίθεση» του κοροναϊού αλλά και της γρίπης, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.
Μείζονος σημασίας θεωρείται η προληπτική ενημέρωση από τον παιδίατρο, καθώς η μηνιγγίτιδα Β απειλεί όλες τις ηλικίες, έχει γρήγορη εξέλιξη, μέσα σε 24 μόλις ώρες.
Αναλυτικά, τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες: Βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Ο «τρωτοί» θεωρούνται έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Η μηνιγγίτιδα Β είναι δυνατόν να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες -περίπου 1 στα 5 περιστατικά μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές,- ή να αποβεί θανατηφόρα.
Ο μοναδικός τρόπος προστασίας είναι ο προληπτικός εμβολιασμός, αφού 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά. Είναι λοιπόν πιθανό να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως είναι η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, εκδηλώνονται κοινά συμπτώματα με αυτά της απλής γρίπης, η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Γι’ αυτό, πολλές φορές σχηματίζεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», αλλά εξελίσσεται ραγδαία.
«Ασπίδα» προστασίας έναντι της Μηνιγγίτιδας Β μπορεί να δημιουργηθεί με την έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ηλικίας δυο μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ