Βέλγοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος. Η ανακάλυψη θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας του κακοήθους μελανώματος.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Λουβέν, καθώς και του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας, με επικεφαλής τους καθηγητές Ζαν-Κριστόφ Μαρίν και Πίτερ Μέσταγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature.
Το γονίδιο λέγεται SAMSSON και δεν ανήκει ανάμεσα σε αυτά που θεωρούνται ζωτικά, επειδή κωδικοποιούν πρωτεϊνες. Είναι ενεργό όμως σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων μελανώματος σε ασθενείς, όπως έδειξε η ανάλυση των κλινικών δειγμάτων. Αντίθετα, δεν υπάρχει καθόλου στα φυσιολογικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη.
Όταν οι επιστήμονες αδρανοποίησαν την «έκφραση» του γονιδίου σε καλλιέργειες δερματικών καρκινικών κυττάρων, τα τελευταία πέθαναν μαζικά. Το «μπλοκάρισμα» του SAMMSON μείωσε δραστικά την ανάπτυξη του μελανώματος.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εν λόγω γονίδιο θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για μια στοχευμένη θεραπεία του μελανώματος στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να τίθενται σε κίνδυνο τα υγιή κύτταρα του ασθενούς.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, ώστε οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται καθοριστικά στο κακόηθες μελάνωμα. Επειδή μάλιστα το SAMSSON δεν εμφανίζεται στην περίπτωση του καλοήθους μελανώματος, η ανίχνευσή του μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη-κλειδί για την πρόγγνωση της εξέλιξης της νόσου.

To γονίδιο SAMSSON και ο ρόλος-κλειδί στο μελάνωμα
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Αλλάζει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς-Υποχρεωτική η παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό
Προβλήματα δεν έχει μόνο το ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιωτικοί όμιλοι..
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Η Πρόεδρος του Συλλόγου SMA εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει άμεσα
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τις νέες ρυθμίσεις πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς ιατρούς
Νέο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στον Μαγνητικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας















Comments (0)