Όπως δείχνει η νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα ενδεχομένως εστίαζαν λανθασμένα την προσοχή τους σε ένα άλλο «γονίδιο του πάχους» (το FTO), που είχε ανακαλυφθεί το 2007.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή Μαρτσέλο Νομπρέγκα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανακοίνωσαν ότι το νέο γονίδιο εκφράζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διατροφή. Το IRX3 αλληλεπιδρά με το FTO, όμως φαίνεται να είναι αυτό που έχει το «πάνω χέρι», ενώ ο ρόλος του FTO στην παχυσαρκία είναι απλώς περιφερειακός.
Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO είχαν βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας στους ανθρώπους και στα πειραματόζωα. Αναπόφευκτα, το εν λόγω γονίδιο είχε θεωρηθεί κατ’ εξοχήν «ένοχο» για τα παραπανίσια κιλά.
Όμως η νεότερη μελέτη, που εξέτασε πιο προσεκτικά τη «γενετική γειτονιά» του FTO, εντόπισε λίγο πιο κάτω, στο ίδιο χρωμόσωμα, το γονίδιο IRX3, που φαίνεται να παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και στη διατροφική συμπεριφορά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν διαθέτουν καθόλου στο DNA τους το νέο γονίδιο IRX3, ζυγίζουν περίπου 30% λιγότερο (σε σχέση με εκείνα στα οποία το IRX3 είναι πλήρως λειτουργικό), δεν παίρνουν βάρος όταν διατρέφονται με πολλά λιπαρά (ενώ τα ζώα με το IRX3 αποκτούν σχεδόν διπλάσιο βάρος), δεν εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης (επειδή ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα τους) και, επιπλέον, διαθέτουν στον οργανισμό τους περισσότερο από το «καλό» καφέ λίπος.

«Γονίδιο του πάχους»: Γενετικό υπόβαθρο έχει η παχυσαρκία
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025















Comments (0)