Με σαφήνεια εξηγεί τις συνέπειες νόσησης σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης. Με έναν κατανοητό συλλογισμό καταλήγει στο πόσo σημαντική είναι η εμβολιαστική θωράκιση έναντι του SARS-CoV-2 και στα παιδιά.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής εξηγεί πως ως γνωστόν η ανοσία κατά του ιού επιτυγχάνεται είτε με μόλυνση (φυσική) είτε με εμβόλια (φαρμακολογικη).«Στη πρώτη, πολλοί από μας (με το νέο στελέχος Δέλτα πλέον ανεξάρτητα ηλικίας, δείτε στη φωτό τα νέα δεδομένα ανά ηλικία για τις νοσηλείες από το CDC) πληρώνουμε τεράστιο τίμημα στην υγεία μας, κάποιοι με χρόνιες επιπτώσεις και βέβαια κάποιοι με την ζωή τους».
Για τους δε εμβολιασμένους, ο καθηγητής σημειώνει ότι «το τίμημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο για την συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων (1 θάνατος που σχετίζεται τεκμηριωμένα με το εμβόλιο σε 5.5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων στην χώρα μας σε σύγκριση με 13.300 θανάτους από τον ιό). Τα εμβόλια μας προφυλάσσουν κατά 85-95% από την βαριά νόσο και τον θάνατο σε περίπτωση μόλυνσης μας, όχι από την λοίμωξη με τον ιό (σε πολλούς όχι σε όλους κάνουν και αυτό)».
Αξιοσημείωτη διαφορά αποτελεί το γεγονός οτι σε περίπτωση μόλυνσης εμβολιασμένων «είναι σαν να παίρνουμε μια 3η πολύ δυνατή δόση ανοσίας από τον ιό πλέον, που επικαιροποιεί εκ του ασφαλούς (στην συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων) την ανοσία μας και για τα νέα στελέχη του». Με τον εμβολιασμό απομειώνου τον κίνδυνο για βλαπτικές συνέπεριες από τη νόσηση «έτσι σιγά σιγά με εξαιρετικά μικρότερο τίμημα υγείας (95% στις ΜΕΘ ανεμβολιαστοι) αναπτύσσουμε μια πολυδύναμη ανοσία που μας καθιστά όλο και λιγότερο δεκτικούς σε επικίνδυνη για την υγεία και την ζωή μας λοίμωξη και στο μέλλον. Έτσι σιγά σιγά θα επανακτήσουμε την πλήρη κανονικότητα μας».
Συνεπώς, ο καθηγητής εξηγεί πως για την ενίσχυση της ανοσίας έναντι στον ιο στους εμβολιασμένους οι οποίοι δεν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, όταν υπάρξουν επαρκή δεδομένα θα χορηγηθεί μια 3η δόση και πιθανά τον επόμενο χρόνο επικαιροποιημένη για τα νέα στελέχη. «Η διαδικασία αυτή θα μετατρέψει σιγά σιγά (μάλλον μέχρι το 2022) τον κορωνοϊό σε μια ενδημική γριπωδη νόσο που δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην κοινωνική, πνευματική και οικονομική ζωή μας».
Καταλήγοντας ο κ. Γραβάνης χαρακτηρίζει τον «εμβολιασμό» μια επένδυση ζωής «για μας και την οικογένεια μας και μια μεγαλειώδης πράξη κοινωνικής ομαλοποίησης και αλληλεγγύης που δίχως αυτήν καμία κοινωνία δεν έχει μέλλον. Αυτό κατάλαβαν οι λιγότερο μορφωμένοι αλλά σοφοί και δοκιμασμένοι γονείς μας και μας εμβολίασαν. Αυτό πρέπει σήμερα να κάνουμε με υπευθυνότητα και στα παιδιά μας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ