Σε κραυγή αγωνίας μετατρέπεται σταδιακά η ανησυχία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για εισαγωγή των διαβόητων μέτρων για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων.
«Μόνοι μας αποφασίζουμε να γίνουμε μια χώρα χειρότερη της Ανατολικής Ευρώπης, μια χώρα δεύτερης ταχύτητας μέσα στην Ευρώπη», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο φορέας.
Όπως εξήγησε, αν το κριτήριο αυτό εφαρμοζόταν για τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν στην τελευταία θετική λίστα, από τις 21 νέες δραστικές ουσίες, που αντιστοιχούν σε 49 νέους κωδικούς (7 από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντινεοπλασματικών), καμία δεν θα αποζημιώνονταν.
Αντίστοιχα, κανένα από τα 43 νέα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2016, δεν θα ήταν διαθέσιμο.
«Αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο δεν θα έρχονται νέα φάρμακα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Αν κάποια πάρουν τελικά το πράσινο φως, μπορεί να είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς, μετά από 2 με 4 χρόνια!
«Μετατρεπόμαστε στους πληβείους της Ευρώπης», τόνισε και ανέφερε πως ο κλάδος θα αντιδράσει.
Αν τα μέτρα εισαχθούν ο Σύνδεσμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή. Μάλιστα, όπως τόνισε η δικηγόρος του ΣΦΕΕ, Δήμητρα Λεμπέση, η προσφυγή στο ΣτΕ έχει νομική βάση, αφού το δικαστήριο πρόσφατα έθεσε νομικό προηγούμενο, απορρίπτοντας μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, που εξέφρασαν εντόνως την ανησυχία τους για τις διαφαινόμενες εξελίξεις. Υπογράμμισαν, δε, την ανάγκη για διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης στις νέες θεραπείες, ειδικά για ραγδαίως εξελισσόμενες, σπάνιες και σοβαρές νόσους.
Την ίδια ώρα, σοβαρές θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις, πλήττοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ, το εν λόγω μέτρο, μεταξύ άλλων, είναι ενάντια στην καινοτομία, είναι κατά παράβαση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πολιτική δημοσίας υγείας (2014-2020), αντίκειται στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού και δεν προωθεί τους στόχους της ενιαίας αγοράς.
Το μίγμα των χωρών είναι στη βάση του προβλήματος, όπως ανέδειξε και η μελέτη του καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Υγείας του LSE, Π. Καναβού (εδώ).
«Το πρόβλημα είναι η ομπρέλα των χωρών που επιλέγεται», τόνισε ο Μάριος Κοσμίδης, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, σημειώνοντας ότι έχουν διαφορετικές διαδικασίες, ανομοιογενή κριτήρια αξιολόγησης και εφαρμογής του συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).
«Δεν έχει νόημα να βγάλεις μέσο όρο από αυτές», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, όπως φαίνεται, η σοβαρή αναστάτωση για ασθενείς και αγορά θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Κυβέρνηση υλοποιούσε τη μνημονιακή δέσμευση για σύσταση εθνικού συστήματος HTA έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Έως τότε έχουμε εργαλεία που, αν ενεργοποιηθούν, επιτρέπουν και τον έλεγχο του όγκου και την αποζημίωση των νέων θεραπειών», ανέφερε ο κ. Κοσμίδης.
«Πολιτικά είναι λάθος να δημιουργείς στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου να δημιουργηθεί τέτοια φασαρία, αφού ακόμα και αν εφαρμοστεί θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ