Καταρροή, πυρετός, ρίγος, μυαλγίες και βήχας είναι συμπτώματα που μας παραπέμπουν σε νόσηση από ιούς του απλού κρυολογήματος, της γρίπης ή της λοίμωξης από κορωνοϊό. Πώς μπορεί ένας ενήλικας να ξεχωρίσει από τι πάσχει;
Η οργάνωση SOS Ιατροί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα, πριν κάνετε οτιδήποτε, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό! Τονίζουν ακόμη ότι άρθρα υγείας όπως αυτό που διαβάζετε ΔΕΝ θα πρέπει να υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή.
Κατανοήστε τις διαφορές στα συμπτώματα που προκαλούν αυτές οι ασθένειες, καθώς και πώς οι ασθένειες αυτές εξαπλώνονται, αντιμετωπίζονται και μπορούν να προληφθούν.
Η διάγνωση, γίνεται με βάση τα κλινικά ευρήματα και επιβεβαιώνεται με κλινικές εξετάσεις (self test, rapid test, PCR). Οι μέθοδοι διάγνωσης και οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς συσσωρεύονται νέες επιστημονικές γνώσεις.
Έχετε συμπτώματα; Μείνετε σπίτι! Εάν είμαστε άρρωστοι, παραμένουμε εντός, μακριά από τον χώρο εργασίας ή το σχολείο και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού.
Είναι προτιμότερο ο ασθενής να παραμένει στο σπίτι του και να αποφεύγει μετακινήσεις που ευνοούν τη μετάδοση της λοίμωξης. Η ιατρική επίσκεψη χρειάζεται σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά. Δηλαδή εάν:
Σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς ή ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα) η επίσκεψη του ιατρού κρίνεται επιβεβλημένη.
Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ βρίσκονται στο πλευρό σας, έτοιμοι να σας συνδράμουν 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία, στην άνεση του σπιτιού σας!
Οι άνθρωποι συνήθως λένε “έχω γρίπη” όταν στην πραγματικότητα έχουν ένα κρυολόγημα. Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη προκαλείται από ιούς, η διαφορά έγκειται στο ότι η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει την ζωή, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων ή των ευπαθών. Το κοινό κρυολόγημα σπάνια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό μας.
Τα συμπτώματα τοΥ κρυολογήματος περιορίζονται στη μύτη και στον λαιμό ( φτάρνισμα, βήχας, λαιμός που πονάει και μύτη κλειστή ή που τρέχει). Αν αυτά συνοδεύονται από πυρετό, αυτός δεν είναι υψηλός και κυμαίνεται κάτω από 38 βαθμούς. Τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα κρατούν 3 με 10 μέρες. Ο βήχας ενδέχεται να κρατήσει μία έως δύο εβδομάδες περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα. επίσης, η ύπαρξη πράσινο-κίτρινης βλέννας από τη μύτη είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό μας βάλλεται από τον ιό και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κρυολόγημα χειροτερεύει ή ότι πάσχουμε από βακτηριακή μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία με αντιβίωση. Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά και αποσυμφορητικά. Σε αντίθεση με τον COVID-19, το κρυολόγημα είναι συνήθως αβλαβές.
Συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος :
Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς του σώματος, καταρροή, βήχας και πονόλαιμος. Η γρίπη έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, μικρότερη από αυτήν των συμπτωμάτων του COVID-19. Οι ασθενείς συνήθως νιώθουν έντονη αδυναμία και πάνε κατευθείαν στο κρεβάτι.
Συμπτώματα της γρίπης :
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό με εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, πολύ πιο σπάνιες από τις επιπλοκές της ίδιας της γρίπης. Επομένως, συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον επιθυμεί να προστατευτεί και κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα, εγκύους, ευαίσθητους σε λοιμώξεις κ.ά.).
Στη γρίπη συνιστάται η λήψη αντιικών φαρμάκων και όχι αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβιοτικών σχετίζεται με προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Αντιβίωση και νοσηλεία σε νοσοκομείο συνιστάται μόνο σε περίπτωση που η γρίπη επιπλέκεται από ιογενή ή βακτηριακή πνευμονία.
Η αντιβίωση είναι αποτελεσματική μόνο σε μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια και δεν κάνει τίποτα στην περίπτωση των ιών. Είναι άσκοπο να παίρνεις αντιβιοτικά. Επίτρεψε το ανοσοποιητικό σου σύστημα να αντιμετωπίσει μόνο του την εισβολή.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται για πάνω από εξήντα χρόνια. Η ανοσία εξαιτίας του εμβολιασμού φθίνει προοδευτικά, επομένως συνιστάται ο ετήσιος εμβολιασμός για την προστασία ενάντια στη γρίπη. Μεταξύ υγιών ενηλίκων, το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία, ακόμη κι αν οι ιοί της εκάστοτε επιδημίας γρίπης δεν ταυτίζονται με τους ιούς των εμβολίων. Εντούτοις, μεταξύ των ηλικιωμένων, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας, αλλά μειώνει τη βαρύτητα της νόσου, καθώς και τη συχνότητα των επιπλοκών και τους θανάτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ετήσιο εμβολιασμό για:
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, έγκυοι, παιδιά έως πέντε ετών και ενήλικες που πάσχουν από:
Επίσης, όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι.
Κάθε χρόνο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη γρίπη από τα ΜΜΕ, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται ως υπερβολικό. Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι, κάθε χρονιά, η γρίπη είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό αριθμό θανάτων –ειδικότερα ανθρώπων που έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και σπανιότερα υγιών–, όπως επίσης και νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επομένως, η γρίπη είναι δυνητικά επικίνδυνη. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται τόσο η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη γρίπη μειώνεται. Μερικές χρήσιμες συμβουλές, μπορείτε να βρείτε εδώ. Η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει μετά από τρεις έως πέντε ημέρες μόνο με συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή συχνή λήψη αντιπυρετικών, ανάπαυση στο κρεβάτι και αυξημένη λήψη υγρών. Σήμερα, συνταγογραφούνται συχνά και αντιγριπικά φάρμακα από τα οποία κυρίως η οσελταμιβίρη είναι το αποτελεσματικότερο. Όταν χορηγείται κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων μειώνει τη διάρκεια της γρίπης έως και 2,5 ημέρες και ελαττώνει τις επιπλοκές. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζαναμιβίρη σε εισπνοές, αλλά η χρήση δεν είναι βολική της σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Ο κορωνοϊός ή COVID-19, είναι ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του έχουν κάνει τη συμπτωματολογία του ιού να μοιάζει με γρίφο, μιας και συνεχώς αλλάζουν και προστίθενται καινούρια συμπτώματα. Κάθε άνθρωπος έχει εντελώς απρόβλεπτη αντίδραση στον ιό, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των επαγγελματιών υγείας και καθιστά αναγκαία την τήρηση των βασικών προστατευτικών μέτρων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή, είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πολύ συχνά πυρετό, ξηρό βήχα, κόπωση, δύσπνοια και επηρεάζει περισσότερο τους πνεύμονες. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πιθανά συμπτώματα. Συνήθως δεν παρουσιάζει καταρροή σε αντίθεση με τις άλλες ασθένειες της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις περιπτώσεις αλλεργίας.
Τα βασικά συμπτώματα του Covid-19 περιλαμβάνουν:
Ενώ η ιατρική παρακολούθηση συνιστάται σε κάθε περίπτωση covid (έστω και απομακρυσμένα), αν παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ