Adult with fever checking temperature with thermometer while sitting wrapped in blanket. Sick woman with cold and chills because of virus symptoms using device and medicaments
Λύση στη σύγχυση των όμοιων συμπτωμάτων και του τρόπου μετάδοσης της γρίπης και της λοίμωξης COVID-19 μπορεί να δώσει η ορθή ενημέρωση. Φως επιχειρεί να ρίιξει ο κ. Σπυρίδων Γκάτζιας αναπληρωτής διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ» του Metropolitan Hospital.
«Διαφοροποιούνται σε κάποια χαρακτηριστικά όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης που πιθανότατα υποδηλώνει COVID-19 και ο τρόπος έναρξης των συμπτωμάτων, καθώς μια αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό πιθανότατα υποδηλώνει γρίπη. Μια άλλη διαφορά, όχι μεταξύ των δύο νόσων αλλά μεταξύ των προηγούμενων και των τωρινών μορφών τους, είναι ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο ήπια, ενώ η γρίπη εμφανίζεται στην τωρινή της μορφή πιο επιθετική και λίαν μεταδοτική» εξηγεί ο κ. Γκλατζιας.
Συμπτώματα
Πυρετός -συνήθως με ρίγη-, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση και καταρροή, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες:Ο ειδικός ιατρός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση, ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός πυρετός που επιμένει για πάνω από 2-3 ημέρες, δύσπνοια, συρίττουσα αναπνοή (ήχος σαν «σφύριγμα» που μπορεί και να σημαίνει λοίμωξη από τον ιό RSV, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που προσβάλλει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά).
Παράγοντες κινδύνου για νόσηση
Και για τις δύο λοιμώξεις, είναι το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η μεγάλη ηλικία, η ύπαρξη χρόνιας πνευμονοπάθειας, καρδιαγγειακού προβλήματος, σακχαρώδους διαβήτη, ή ανοσοκαταστολή λόγω κάποιας θεραπείας.
Πρόληψη και θεραπεία
Η πρόληψη μπορεί να μας απαλλάξει και από τις δύο λοιμώξεις με μέτρα που υιοθετήθηκαν στην αρχή της πανδημίας COVID-19: η χρήση μάσκας, το τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών, η τήρηση γενικά των συνθηκών υγιεινής, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων κ.ά. Όμως το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο, αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο εμβολιασμός. «Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο που έχουμε και εναντίον της γρίπης και εναντίον της COVID-19 (αλλά και των υπόλοιπων ιώσεων). Για τη γρίπη πρέπει να γίνεται ο ετήσιος εμβολιασμός, ενώ για τον νέο κορωνοϊό με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλό είναι να γίνεται και επαναληπτικός εμβολιασμός για τη γρίπη, γιατί η μεταδοτικότητά της μπορεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο για το οποίο μας προστατεύει το αρχικό αντιγριπικό εμβόλιο» επισημαίνει ο κ. Γκάτζιας.
Στη θεραπεία της γρίπης, σε περίπτωση βαριάς νόσησης χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα και κατά προτίμηση στα πρώτα στάδια της νόσου. Για την COVID-19, η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι ενιαία, αλλά εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και την ανοσολογική επάρκεια της ή του ασθενούς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ