Συναίνεση ή διαμαρτυρία μέσω της αποχής συνιστά το εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον που καταγράφηκε στο διάλογο για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους και των ΠΙΣ; Μήπως απλά το φαινόμενο οφείλεται στη θερινή ραστώνη, αφού η κυβερνητική πρόταση κατατέθηκε μεσούσης των διακοπών;
Όποια και να είναι η αιτία, γεγονός είναι πως τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου της Αριστοτέλους (ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25/8), ήταν αναντίστοιχα των αντιδράσεων που προηγήθηκαν. Όπως μπορεί να δει κανείς στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, κατατέθηκαν μόλις 30 σχόλια επί του κειμένου. Πολλά σχόλια αφορούν στις διατάξεις για τα πιστοποιητικά ορθής άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ οι συμμετέχοντες στο διάλογο φάνηκε να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον και για το άρ. 68 που αφορά στους ασκούντες την ιατρική, το άρ. 71 για την περιουσιακή αυτοτέλεια του ΠΙΣ και των ΙΣ, καθώς και για το άρ. 1 που ορίζει τους σκοπούς του ΠΙΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία πρόταση-παρατήρηση απ’ όσες κατατέθηκαν δεν ανήκει στα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, αν και τα ίδια “κατακεραύνωσαν” μέσω ανακοινώσεων την κυβερνητική πρόταση (εδώ). Βεβαίως, μπορεί με αυτό τον τρόπο να θέλησαν να στείλουν ηχηρό “μήνυμα” στην πολιτική ηγεσία, καθώς η συμμετοχή και μόνο στον κοινωνικό διάλογο συχνά ερμηνεύεται ως νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας.
Πάντως, αν και εκτός ψηφιακής πλατφόρμας, τα προεδρεία των προαναφερόμενων συλλόγων κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις-παρατηρήσεις στο διάλογο για την αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΙΣΑ είχε διατυπώσει προ ημερών 4 “κόκκινες γραμμές” (εδώ). Σε συνέχεια αυτών, επανήλθε στις 25 Αυγούστου – καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση σχολίων στο opengov – με μια εφ’ όλης της ύλης εκτίμηση του κειμένου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο ΙΣΑ καταθέτει 32 προτάσεις-παρατηρήσεις κατ’ άρθρο (εδώ). Αντίστοιχες προτάσεις κατέθεσε και ο ΙΣΘ.
Ωστόσο, καμία πρόταση η οποία κατατίθεται εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας, δηλαδή μέσω opengov, δεν λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση του κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των φορέων θα έχουν, ωστόσο, δικαίωμα να διατυπώσουν τις ενστάσεις-παρατηρήσεις τους κατά τη διαδικασία της ακρόασης στις αρμόδιες Επιτροπές, προτού το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ