Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ολλανδίας και της Γερμανίας, η μουσική “heavy metal” βοηθάει τους θαυμαστές της να αντιμετωπίσουν το φόβο του θανάτου ή άλλα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Το συμπέρασμα των ψυχολόγων βασίστηκε στη Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου (Τerror Management Theory). Σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτισμικές αξίες βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το θάνατο, δίνοντας αξία και σκοπό στη ζωή τους. Έτσι, η metal μουσική λειτουργεί ως πολιτισμικό αγαθό για τους οπαδούς της και διαμορφώνει το χαρακτήρα και την κοινωνική τους ταυτότητα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα. Οι ψυχολόγοι συζήτησαν πρώτα μαζί τους, για να μάθουν την άποψή τους για τη heavy metal κουλτούρα. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους για το θάνατο. Στη μια ομάδα ακουγόταν παράλληλα το κλασικό τραγούδι των Slayer «Angel of Death», ενώ στην άλλη ήρεμη και χαλαρωτική μουσική.
«Η heavy metal μουσική συνδέεται συχνά με το θάνατο. Έχει δεχτεί σκληρές επιθέσεις από τους επικριτές της, τόσο για τον ήχο όσο και για τους στίχους των τραγουδιών. Οι “μεταλάδες” υποστηρίζουν ότι, η μουσική αυτού του είδους, είναι η διαφυγή τους από την κατάθλιψη και ότι τους βοηθάει, να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις τους για το θάνατο», αναφέρεται στην έρευνα.
Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι, η metal μουσική δεν βοηθούσε με τον ίδιο τρόπο, εκείνους που δεν τους άρεσε ο ήχος της, καθώς δεν έδειξαν σημάδια αύξησης της αυτοπεποίθησής τους, ούτε βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης.
Παράλληλα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία έδειξε ότι, τόσο η metal μουσική, όσο και άλλα «extreme» είδη μουσικής, ηρεμούν τους οπαδούς, αντί να τους δημιουργούν νεύρα, όπως πολλοί πιστεύουν.
«Το heavy metal, το hardcore, το punk και το screamo, μειώνουν τη θλίψη και αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα. Όταν έχουν νεύρα, και ακούνε μουσική που ταιριάζει με την κατάστασή τους. Έτσι, τα νεύρα τους ξεθυμαίνουν και τους κάνει να νιώθουν πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια», ανέφεραν οι ερευνητές.
Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν 39 άτομα. Οι ψυχολόγοι προσπάθησαν να τους προκαλέσουν θυμό, συζητώντας μαζί τους θέματα που αφορούν σχέσεις, χρήματα και δουλειά. Στη συνέχεια τους άφησαν να ακούσουν μουσική για 10 λεπτά. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι, όσοι άκουσαν metal, ήταν σαν να βρίσκονταν σε απόλυτη ηρεμία.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νεύρα και το άγχος μειώθηκαν αισθητά, όταν άκουσαν μουσική. Ένιωσαν πιο δυνατοί», ανέφερε η ψυχολόγος Leah Sharman.
Πηγή: valueforlife.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ